Neverovatna priča o ljudima koji su pola godine zatočeni na Tahitiju: Na njihove molbe nema odgovora

Tropski raj postao je svojevrstan zatvor za ove ljude

  • 0
Tahiti

Foto: Pixabay

Pandemija novog korona virusa uzrokovala je probleme ljudima širom sveta, no nekima je stvorila gotovo neverovatne poteškoće. Među njima je grupa 25 stanovnika Uskršnjeg ostrva koji su već šest meseci zaglavili na Tahitiju, najvećem ostrvu Francuske Polinezije.

Kako piše AP, reč je o članovima porodice koji su međusobno razdvojeni, pa majke ne mogu do dece, a muževi do žena.

Među njima je i 21-godišnja Mihinoa Terakauhau Pont, koja bi ovih dana trebalo da rodi drugog sina, a suprug ne može biti uz nju jer je ostao kod kuće, prenosi Jutarnji list.

Institucije ne pomažu

 

- Više ne mogu ni plakati, srce mi je postalo hladno - rekla je očajna devojka.

Tropski raj postao je tako svojevrstan zatvor za ove ljude. Mnogi od njih došli su još u martu. Neki su došli raditi, drugi obaviti medicinski zahvat ili se jednostavno odmoriti. No, kada je virus poharao planetom ostali su zarobljeni na ostrvu s kojeg ne mogu odleteti ni otploviti.

Svakog dana odlaze u kancelarije lokalnih vlasti i traže pomoć. Obilaze francuske, španske, engleske institucije, no niko im zasad nije ukazao nikakvu pomoć. Počeli su se međusobno organizovati i čak pomislili da bi mogli unajmiti čarter avion, ali svi njihovi planovi izjalovili su se kao preskupi ili nepraktični.

Uskršnje ostrvo malena je teritorija na Tihom okeanu koji pripada Čileu, a dom je za oko 8.000 ljudi. Osim poznatih gigantskih skulptura od vulkanskog kamena, koje plene pažnju turista, malo šta se može tamo raditi, pa su udaljeni Tahiti godinama glavno stajalište stanovnika ostrva i njihova poveznica s ostatkom sveta. Sve do pandemije lokalna avio-kompanija LATAM imala je redovne povratne linije iz čileanskog Santijaga, preko Uskršnjeg ostrva pa sve do Tahitija. No, nakon izbijanja globalne epidemije kompanija je ukinula sve letove, a nijedna druga kompanija nije preuzela tu, preko potrebnu vazdušnu liniju.

Što je najgore za junake ove priče, niko ne može sa sigurnošću reći kada će linija biti obnovljena, a u LATAM-u kažu kako će to zavisiti od razvoju situacije s kovidom-19.

Spomenuta 21-godišnjakinja na Tahiti je došla još u januaru kako bi posetila sina koji je na obližnjem ostrvu uživao na odmoru u društvu njenih roditelja. Kući je trebalo da se vrati u martu, ali, to se nije dogodilo, a dok se ona borila pokušavajući pronaći način kako se vratiti kući pogodila ju je i vest da je njen suprug izgubio svoj posao u hotelu zbog pada turističke industrije. Sada uzgaja povrće u vrtu i pomaže ocu u ribolovu samo kako bi porodica imala dovoljno hrane za preživljavanje, a situacija im je krajnje neizvesna.

Kako bi rešila svoj problem slala je dopise u Čile, ali nijedna institucija nije se odazvala. Jedina osoba koja joj je pomogla bila je 40-godišnja Kisi Baude, stanovnica Tahitija, koja je zbog svojih kontakata na Tahitiju postala neformalni vođa ove neobične grupe "zavorenika", ali i njihova socijalna radnica, psiholog i portparol.

Baude je AP-u rekla kako je grupa preživela isključivo na dobroti lokalnog stanovništva koje im je nesebično davalo hranu i smeštaj kada su potrošili sve svoje resurse. Baude je rekla kako je i sama među onima koji je trebalo da se vrate na Uskršnje ostrvo, no ovde je ostala zarobljena sa suprugom i majkom koja je na Tahiti došla na operaciju creva.

Jedina mogućnost je, kaže Baude, da se grupa zaputi na putovanje prema Los Anđelesu u SAD, zatim za Čile pa na svoje ostrvo. No, to se zasad nije dogodilo i uspeh putovanja je krajnje neizvestan, a grupa ni finansijski ni moralno ne može priuštiti neuspeh.

Na ostrvu je zarobljeno 16 žena i devet muškaraca, među kojima je i sedmero dece u dobi od dve do 14 godina, a "klan" će uskoro narasti za još jednog prisilnog stanovnika Tahitija. Neki u grupi najteže se nose s nedostatkom finansijskih sredstava za osnovne namirnice, pa je grupa pokrenula i veb stranice na kojima prikupljaju donacije za preživljavanje.

- Samo želimo kući - zaključuju.

Video: Nema izvlačenja: Policajci hapse ženu koja je otišla na plažu umesto u izolaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA