• 6

Velika analiza BBC: Ko je pobedio u prvoj, haotičnoj, debati Trampa i Bajdena?

, Telegraf

Ako je suditi prema anketama koje su sprovedene u noći debate, taj čovek je Džo Bajden

  • 6
Donald Tramp, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

BBC je objavio zanimljivu analizu u kojoj je pokušao dati odgovor na pitanje ko je pobedio u sinoćnjoj debati Donalda Trampa i Džoa Bajdena. U debati koja je bila politički ekvivalent međusobnog gađanja hranom pobednik je čovek koji je završio najmanje uprljan.

Ako je suditi prema anketama koje su sprovedene u noći debate, taj čovek je Džo Bajden, kandidat Demokratske stranke, navodi se u analizi BBC. Ako ništa drugo, onda zato što je njegov jedini cilj bio dokazati Amerikancima da može izdržati pritisak, odnosno da neće izgubiti ritam zbog poodmakle dobi. Metaforički rečeno, Bajden je morao pokazati da može podneti da mu se baci pita u lice i pritom zadržati mirnoću, navodi se u analizi.

Kako je Tramp pomogao Bajdenu?

Bajden je uglavnom to uspeo da napravi, iako je to barem delomično bilo zato što je Donald Tramp svojim neprestanim upadicama dao vrlo malo prilike demokratskom kandidatu da kaže nešto što bi zaista moglo naštetiti njegovom cilju, piše BBC.

Donald Tramp kakvog znamo s Tvitera - nekonvencionalan, bombastičan, predsednik koji vređa i širi glasine - bio je takav punih sat i po vremena, koliko je trajala debata. Ono što nije dobro za njega je činjenica da mnogi Amerikanci, među kojima ima i onih koji ga podržavaju, njegovu personu s društvenih mreža smatraju jednim od njegovih najmanje privlačnih atributa, stoji u analizu BBC.

Tramp je želio da uzdrma predizbornu trku koja mu zasad ne ide u prilog, pri čemu je taj trend izuzetno stabilan, stvaranjem razdora na polju ekonomije, zdravstva i društva uopšte, prenosi Index.hr.

No ništa od toga, po svemu sudeći, nije promenilo dinamiku predizborne trke niti je nateralo bilo kog od 10% Amerikanaca koji su po anketama i dalje neodlučni da se predomisle. Jedino što bi se moglo promeniti je njihova odluka da gledaju naredne debate, navodi BBC.

Tramp prekinio Bajdena 73 puta

Od samog početka bilo je jasno kakva će to debata biti, piše BBC. Trampov cilj bio je uzdrmati Bajdena, što je pokušao postići neprekidnim upadicama i prekidanjem bivšeg potpredsednika SAD-a.

Prema podacima koje je objavio CBS, Tramp je Bajdena prekinuo 73 puta u sat i po vremena.

Rezultat je bila serija haotičnih razmena, koje su uključivale Trampovo propitivanje Bajdenove inteligencije te Bajdenovo nazivanje Trampa klovnom. Bajden je, podseća BBC, u jednom trenutku Trampu nedolično rekao: "Hoćeš li začepiti, čoveče?"

U celom nizu Tramp je napadao Bajdena, a ovaj se samo smejao i tresao glavom.

Kad je moderator debate, veteran "Foksa" Kris Valas, najavio da će sledeća tema biti korona virus i da će kandidati imati po dva i po minuta za odgovor, Bajden je Trampu dobacio: "Srećno s tim!"

Moderiranje ove debate je noćas verovatno bio najgori posao u Americi, piše analitičar BBC.

Ključan deo debate dogodio se na samom kraju, kad su kandidati raspravljali o zabrinutostima zbog bezbednosti SAD nakon proglašenja izbornih rezultata, ali i tezama koje dolaze i s levice i s desnice, prema kojima ovi izbori neće biti slobodni i pošteni.

Kad je došlo do diskusije o tom pitanju, ako se to uopšte može nazvati diskusijom, ona se najvećim delom vrtela oko Trampovog prepričavanja zavaravajućih anegdota o korupciji i nekompetenciji vezanih za glasanje putem pošte, na koje će se ove godine zbog pandemije oslanjati milioni Amerikanaca.

- Ovo neće završiti dobro - rekao je Tramp u jednom trenutku, što je sentiment koji nesumnjivo dele mnogi Amerikanci s obe strane političkog spektra, iako iz različitih razloga.

Bajden je pak pokušao zadržati neki nivo digniteta. Pozvao je da se glasovi prebroje i obećao da će poštovati rezultate izbora jednom kad pobednik bude proglašen. Izgledalo je kao da želi reći još nešto na tu temu, ali tada ga je Tramp opet prekinuo, nakon čega je moderator najavio da je debata - gotova.

Melanija Tramp Donald Tramp debata

Foto: Tanjug/AP

Naprasan kraj

Bio je to naprasan kraj haotične večeri koja teško da može biti nazvana debatom u tradicionalnom smislu te reči. Ovakvi događaju retko kad odlučuju rezultate izbora, a ova je bila takav nered da će se verovatno malo ko predomisliti zbog viđenog.

To je verovatno loša vest za Trampa, s obzirom na to da je jedna od njegovih glavnih slabosti činjenica da žene iz američkih predgrađa u anketama redovno navode da ih odbija predsednikovo grubo ponašanje.

- S druge strane, ako je Trampov cilj bio pretvoriti predizbornu kampanju u ružan okršaj koji će biračima ogaditi celi proces izbora, moglo bi se reći da je obavio dobar posao - navodi BBC.

Šta vi mislite, ko je pobedio u debati?

Ko je pobednik prve debate?

Glasajte

Video: Srbi sa Kosova: Predsedniče Tramp, kosovski Srbi zahvaljuju Vam na tome što donosite mir!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slava

    Dragi moji, Trump bi bio bolji za nasu borbu za KiM, ali to ne treba da ucini da ne vidimo I ne cujemo ono sto je ocigledno a to je da je on jedna nevidjena bitanga bez samokontrole. Biden je isto korumpirana bitanga al se bolje krije...:(

  • draff

    Hahaha nije valjda, kud bi BBC dao pobedu Bajdenu. Nekada slavna televizija je sada liberalno- globalističko propagandno đubrište. Oni koji snimaju "istorijske" serijale kako su prvi naseljenici u britaniji bili zapravo crnci, koji svakog dana daju sav prostor onima koji otvoreno priželjkuju smrt svoje nacije, koji u svakoj mogućoj reklami, kampanji i seriji broje da li su zastupljeni predstavnici svih doseljenika i rasa, svih seksualnosti (osim u kampanji koja poziva da se što manje rađa jer je "svet prenaseljen" - tu su isključivo beli parovi i deca, proverite ako ne verujete). Ma ne bi oni za Bajdena.

  • Tig

    Latino-Americki glasovi bice presudni za pobedu Trampa.Vecina Latina i dalje jesu za Trampa.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima