≫ 

Nove mere u Francuskoj u borbi protiv korone: Zatvaraju se barovi u Parizu, rad od kuće prioritet

U Francuskoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 600.000 ljudi

  • 0
Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista Foto: Tanjug/AP

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Parizu i pariskom regionu biće uvedene nove, oštre restriktivne mere radi suzbijanja korona virusa.

Uvodi se najviši nivo uzbune zbog kovida-19 koji predviđa dodatne restriktivne mere kao što su zatvaranje barova, a restorani će morati da primene nove sanitarne protokole da bi ostali otvoreni, saopštio je kabinet premijera Žana Kasteksa.

Nove restriktivne mere koje će biti predstavljene sutra, stupiće na snagu u utorak i trajaće 15 dana, prenosi Rojters, piše Tanjug.

Rad od kuće treba da bude prioritet "sada više nego ikad" u Parizu a univerzitetske učionice ne smeju da budu više od pola popunjene, rekao je premijer.

Da bi u gradu bio proglašen nivo najviše uzbune, stopa zaražavanja mora da pređe 100 na 100.000 stanovnika među starijom populacijom i 250 na 100.000 stanovnika opšte populacije, odnosno najmanje 30 odsto kreveta na intenzivnoj nezi bude rezervisano za pacijente od korona virusa.

U Francuskoj je danas registrovano 12.565 novih slučajeva korona virusa, a 893 pacijenta su prethodne nedelje primljena na intenzivnu negu.

Nekada najposećeniji gradovi Evrope sada imaju znatno manje turista Foto: Tanjug/AP

Pariz se sprema da se suoči sa najvišim upozorenjem na kovid-19, nakon što je u subotu u zemlji potvrđeno rekordnih 16.972 novih slučajeva zaraze.

Uz porast broja obolelih, izgleda da vlada možda nema drugog izbora nego da ukine društveni i ekonomski život u gradu. 

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran je u četvrtak najavio da bi uvođenje dodatnih restrikcija moglo da bude izbegnuto samo ukoliko bi stopa zaraženosti počela da se smanjuje. Uzimajući u obzir rekord koji je zabeležen u subotu, izgleda da uvođenje novih mera protiv korona virusa u Francuskoj nema alternativu.

Statistički podaci regionalne zdravstvene agencije ARS pokazuju da je broj zaraženih u Parizu i dalje ispod 250 na 100.000 stanovnika, što je limit čije prevazilaženje povlači za sobom maksimalno upozorenje na kovid-19.

U Francuskoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 600.000 ljudi, dok je od posledica zaraze umrlo više od 32.000 pacijenata.

Video: Koktel na vrata: Jednostavno rešenje francuskih ugostitelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA