Ko je sve bio u bolnici u kojoj je Tramp? Tuđmana pogrešno lečili, jedan se skidao pred kamerama

Temelje bolnice postavio je Frenklin Ruzvelt, koji je čak nacrtao i skicu kako treba ustanova da izgleda. Pre svega je namenjena vojnicima, ali pruža medicinske usluge američkoj političkoj eliti, članovima Kongresa i Vrhovnog suda

  • 5
Bolnica Volter Rid, Franjo Tuđman, Ričard Nikson, Ronald Regan, Dvajt Ajzenhauer Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/MN Press/Wikipedia

Ubrzo nakon što je objavio da je oboleo od korona virusa, predsednik SAD Donald Tramp prebačen je helikopterom u prestižni Nacionalno vojno-medicinski centar Volter Rid u Betesdi u Merilendu na lečenje. U pitanju je objekat svetske klase koji je specijalno prilagođen vrhovnom komandantu i u njemu su se lečili brojni američki predsednici, ali i nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

U bolnici postoje predsednički i apartman prve dame kao i samostalno područje u kojem predsednik i mala grupa, uključujući lekara Bele kuće, mogu da žive i rade.

Prostor, koji za razliku od ostatka objekta kontroliše Bela kuća, ima sopstvenu jedinicu za intenzivnu negu, kuhinju, trpezariju i nekoliko dnevnih soba, uključujući najmanje jednu obezbeđenu sobu koja može da se koristi kao sala za konferencije ili kancelarija. Tu je i prostor koji može da koristi šef kabineta Bele kuće dok je predsednik tamo.

Iz kancelarije doktora Bele kuće u petak je rečeno da se očekuje da će Tramp biti u bolnici nekoliko dana.

Tramp nije jedini predsednik koji se lečio u ovoj ustanovi, koja vuče korene više od veka unazad.

U toj bolnici redovno se leče američki predsednici, još od Frenklina Ruzvelta koji joj je postavio kamen temeljac. Pre svega je namenjena vojnicima, ali pruža medicinske usluge američkoj političkoj eliti, članovima Kongresa i Vrhovnog suda.

Tajno lečenje Franje Tuđmana

Volter Rid je ugledna američka bolnica, a poznata je domaćoj javnosti jer se u njoj devedesetih lečio predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Predsedniku Tuđmanu je u novembru 1996. u toj bolnici dijagnostikovan rak želuca. U bolnici je ostao 20 dana. Predsednikova bolest i lečenje držali su se u tajnosti, o tome se javno niko nije usuđivao da govori. U oktobru 1999. Tuđmanu je pozlilo tokom putovanja u Rim pa se ranije vratio u Zagreb.

Bio je vidljivo slab i bolestan. Na konferenciji za novinare jedino je novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić usudio da ga pita o njegovom zdravstvenom stanju. Na rubu živaca, Tuđman je rekao da "svaki čovek može biti malo umoran i prehlađen".

Franjo Tudjman Franjo Tuđman. Foto: Profimedia

- Toliko je lupao po govornici da je jedan diktafon pao na pod, a sve su se kolege udaljile od mene, tako da sam ostao sam da stojim - opisuje Vlašić. Tuđman je uskoro završio u bolnici, iz koje nije izašao živ.

Godinama kasnije bivši ministar zdravlja dr Andrija Hebrang svedočio je da je predsednika Tuđmana jedva nagovorio na pregled. Na rutinskom pregledu otkrili su mu karcinom kardije želuca. Dijagnoza je potvrđena u SAD-u.

- U Volter Ridu su mu rekli da ima devet meseci života i s tim se nikad nisam složio - rekao je Hebrang. Tuđman je bolovao od karcinoma koji se na ultrazvuku vidi tek kad metastazira i poveća okolne limfne čvorove. Žarište su otkrili u istom danu. U to vreme hemoterapija je bila jedina terapija, prenosi Jutarnji.hr.

- U Volter Ridu su odbili da mu daju hemoterapiju uz obrazloženje da će imati loš kvalitet života, a nisu želeli da ga operišu. Samo su jednokratno ozračili to područje. Po meni su tu pogrešili. Jednokratnim zračenjem se ne ubija tumor, ali može da se oteža situacija jer počinje da se podebljava zid krvnih sudova i citostatik ne može doći do tumora - ispričao je kasnije dr Andrija Hebrang. Suprotstavio se stavu američkih lekara.

- Znao sam da imamo itekako dobre terapije za takav tumor i ni danas mi nije jasno zašto je Volter Rid odbio takvu terapiju. Predsedniče, ne dolazi u obzir, ja vam garantujem tri godine života - rekao je Tuđmanu.

Dovodio mu je strane lekare da ga pregledaju i nagovore ga da počne s hemoterapijom. To je Tuđman na jedvite jade prihvatio. No, otpor je nestao kad je hemoterapija počela da deluje, tumor se povukao, a on povratio snagu za svakodnevne obaveze. Živeo je trostruko duže nego što su mu predvideli u Volter Ridu.

Nikson, Ajzenhauer, Regan - lečili se u Volter Ridu

Tadašnji potpredsednik Ričard Nikson lečio se u Volter Ridu od stafilokočne infekcije 19670, a bivši predsednik Dvajt Ajzenhauer tamo je umro 1969. godine nakon što je bio hospitalizovan devet meseci zbog problema sa srcem.

Njegove poslednje reči bile su: "Želim da idem, Bog me uzeo".

Bivša prva dama Mejmi Ajzenhauer umrla je u Volter Ridu deceniju kasnije.

Mesto na kojem će biti bolnica izabrao je Frenklin Ruzvelt, arhitekta amater koji je čak nacrtao skicu kako je mislio da bolnica treba da izgleda.

Predsednik Lindon Džonson pozvao je kamere u svoju bolničku sobu nakon operacije žučne kese 1965. godine. Nakon što su počele da kruže teorije zavere da se podvrgao drugačijoj proceduri, ponosno je pokazao svoje ožiljke novinarima.

Usred afere Votergejt koja ga je koštala predsednikovanja, Ričard Nikson lečio se u bolnici od virusne pneumonije u julu 1973. godine, prenosi Nbc news.

Bela kuća je tada javno objavila Niksonovu temperaturu i snimke rendgena, informacije koje je Trampova Bela kuća odbila da u subotu pokaže novinarima.

Predsednik Ronald Regan podvrgnut je operaciji karcinoma u bolnici 1985. Kada je otpušten, ispred bolnice su ga dočekali redovi vojnika i vojni bend.

Doktori su u bolnici operisali i prvu damu Beti Ford 1974. godine - ali je tada ona smatrana pravim spasiocem. Naime, njena transparentnost u vezi s dijagnozom raka dojke i mastektomijom došla je u vreme kada su oboje smatrani tabu temama.

Pre dve godine i prva dama Melanija Tramp operisana je tamo zbog problema sa bubregom.

Puno ranije, 16-godišnji sin bivšeg predsednika Kalvina Kulidža umro je u bolnici 1924. godine zbog trovanja krvi.

Video: Tramp napustio bolnicu, provozao se i veselo pozdravio okupljene pristalice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun pokatoliceni srbin

    5. oktobar 2020 | 20:29

    Ko je to ratnog zlocinca lecio bolje nije ni zasluzio.

  • SrbIN

    5. oktobar 2020 | 21:08

    Izleci li koga ta bolnica ?????

  • pero

    5. oktobar 2020 | 20:35

    Jesu li znalib ovi iz JSD propsle drzave da im je osnivac bio u teskim mukama.Svi dobijamo na kraju po zasluzi tako i on

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA