Pala rumunska krimi-grupa: Pljačkali skladišta po Velikoj Britaniji, plen vozili preko pola Evrope

Pre više od dve godine, pljačkaši su pobegli sa robom vrednom skoro 5 miliona evra. Posle svake pljače su se vraćali u Rumuniju, a ukradena dobra su prevozili različitim sredstvima

  • 1
Romanian crime gang members, rumunski kriminalci Foto: met.police.uk

Članovi specijalne rumunske kriminalne grupe koji su u Velikoj Britaniji izvršili nekoliko velikih pljački su uhapšeni. Lopovi su krali retke i vredne knjige, kompjutere, mobilne telefone u pljačkama u skladištima, prolazeći pored alarma kroz krov i rupe u zidu.

Pre više od dve godine, pljačkaši su pobegli sa robom vrednom skoro 5 miliona evra. Posle svake pljačke su se vraćali u Rumuniju, a ukradena dobra su prevozili različitim sredstvima.

Dvanaest članova ove bande je osuđeno na tri do pet godina zatvora nakon suđenja u Kingston kraljevskom sudu.

- Ove kazne su uspeh s obzirom na komplikovanu trogodišnju istragu. Preko dve godine ova banda je putovala iz Rumunije u Veliku Britaniju, ciljala skladišta širom zemlje, uzorkujući ogromne finansijske gubitke, pa čak prisiljavajući neke da se zbog toga zatvore - rekao je inspektor Endi Daram iz Metropoliten policije.

Među knjigama koje su ukradene 2017. godine nalaze se retke, kulturno značajne knjige Isaka Njutna i skice iz 18. veka Franciska Goje. Primerci su prevezeni iz Italije i Nemačke i dovezene na sajam knjiga u Velikoj Britaniji.

Romania Stolen Books, ukradene knjige u Rumuniji Foto: Tanjug/AP/Romania Police

Četvorica pljačkaša su preko krova upala u skladište. Tamo su proveli pet sati i za to vreme uspeli da ukradu 200 knjiga i odneli ih na nepoznatu lokaciju, prenosi Sky news.

Lopovi su uhapšeni nakon šest meseci prismotra operacija je izvršena na 45 lokacija.

Da podsetimo, ukradene knjige nađene su prošlog meseca u Rumuniji, zakopane ispod jedne kuće.

Video: Mi vekovima ubijamo i pljačkamo, ne može nam niko ništa: Sve o italijanskoj mafiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA