≫ 

Demonstranti u Kirgistanu upali u Vladu i Skupštinu, oslobodili bivšeg predsednika iz pritvora

Traže da se ponove izbori

  • 0
Protesti, demonstracije u Kirgistanu

Foto: Tanjug/AP

Ljudi koji protestuju zbog rezultata parlamentarni izbora u Kirgistanu provalili su u zgradu vlade i oslobodili bivšeg predsednika iz pritvora, javili su lokalni mediji. Vlasti su rekle da ne isključuju mogućnost ponavljanja glasanja nakon što su se protesti proširili i na druge gradove u Kirgistanu.

Protesti su izbili nakon što su partije bliske predsedniku Soronbaj Ženbekovu, proglasile pobedu na osnovu preliminarnih rezultata izbora održanih u nedelju.

Nemiri u Biškeku

 

Demonstranti su tražili da se ponište rezultati glasanja i Centralna izborna komisija je u utorak rekla da će razmotriti njihov zahtev, izvestila je lokalna veb stranica vesti24.kg, prenosi RTS.

Ruska novinska agencija RIA citirala je Ženbekovljevu portparolku koja je rekla da on takođe nije isključio poništavanje rezultata izbora. Ona je rekla da je Ženbekov i dalje u Biškeku i da ima kontrolu nad situacijom u zemlji.

Policija je kasno sinoć rasterala demonstrante, ali su se oni vratili na centralni trg glavnog grada Biškeka i provalili u zgradu u kojoj se nalazi parlament.

Zgradu, koja je lokalno poznata i kao Bela kuća, nakratko je zahvatio požar, ali je ubrzo ugašen.

Demonstranti su potom provalili u sedište Odbora za nacionalnu bezbednost i oslobodili bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva, koji je osuđen na duži zatvor zbog optužbi za korupciju.

Opozicione grupe zauzele su još nekoliko zgrada, uključujući i kancelariju gradonačelnika i imenovali sopstvenog v.d. šefa nacionalne bezbednosti i vršioca dužnosti generalnog tužioca.

Prema izveštaji lokalnih medija nekoliko pokrajinskih guvernera podnelo je ostavku.

Jedna osoba je tokom noći ubijena, a 590 je ranjeno u sukobima sa policijom, saopštila je vlada.

Lokalni mediji izvestili su da su javni skupovi počeli u utorak u nekoliko provincijskih centara, od kojih je većina bila antivladina, dok su se pristalice Ženbekova okupile u južnom gradu Ošu, gde njegov brat poziva na jedinstvo i red.

Kirgistan, srednjoazijska zemlja sa 6,5 miliona stanovnika u bliskom savezu sa Rusijom, ima dugu istoriju političke nestabilnosti. U proteklih 15 godina u pobunama su sa vlasti srušena dva predsednika, podseća Rojters.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA