14 miliona tona mikroplastike leži na okeanskom dnu: To je samo deo katastrofe za koju smo mi krivi

Analizom 51 uzorka utvrđeno je da je u proseku bilo 1,26 mikroplastičnih komada po gramu sedimenta

  • 1
Plastična flaša, Plastika, Okean, More Foto: Unsplash

Svima nama je dobro poznata činjenica da svake godine u okeane ulaze velike količine plastike. Plastika zagađuje mora, zasipa plaže i ugrožava divlje životinje, a pronađena je čak i na najudaljenijim delovima planete, poput Antarktika ili u najdubljim delovima naših okeana.

Ipak, relativno malo se zna o količinama plastike na morskoom dnu i dobokomorskom sedimentu na dnu našeg sveta. Nova studija australijske naučne agencije CSIRO objavljena je u ponedeljak i bacila je malo svetla na ovaj problem, procenjujući da se na dnu okeana nalazi 14 miliona tona mikroplastike, prenosi CNN.

To je više od 35 puta više plastike nego što se veruje da pluta na površini, sugeriše ova studija.

Istraživači kažu da je ovaj rad prva globalna procena o količinama mikroplastike, komada plastike koji su različiti elementi razložili u sitne fragmente, manje od 5 milimetra.

Koristeći robotsku podmornicu, tim je prikupio uzorke morskih sedimenata dubokih do 3.000 metara sa šest mesta u Velikom australijkom zalivu, udaljenim do 380 kilometara od obale Južne Australije.

Analizom 51 uzorka utvrđeno je da je u proseku bilo 1,26 mikroplastičnih komada po gramu sedimenta. Istraživači navode da je to i do 25 puta više mikroplastike od prethodnih studija.

Džastin Beret iz CSIRO rekla je da su i duboki okeani podložni problemu sa zagađenjem.

- Plastično zagađenje koje završi u okeanu pogoršava se i kvari, završavajući kao mikropastika. Rezultati pokazuju da mikropastika zaista tone na dno okeana - rekla je.

Naučnici su plastično leglo nazvali "jednim od ključnih izazova životne sredine ove generacije", a problem je međunarodno priznato ekološko pitanje. Problem će se samo pogoršati jer se očekuje da će se proizvodnja plastike i zagađenja povećati u narednim godinama.

Jedna nedavna studija sugerisala je da, čak i ako započnemo neposredni i globalno koordinisani napor da smanjimo potrošnju plastike, i dalje će postojatiprocenjeno 710 miliona metričkih tona plastike koja će zagađivati životnu sredinu do 2040. godine.

Uzorci jezgra uzeti su u martu i aprilu 2017. godine sa raspona dubine između 1.655 metara i 3.062 metra.

Isko njihova otkrića pokazuju ogromnu količinu mikroplastike na morskom dnu, istraživači navode da je to deo ukupne količine plastike koja se godišnje baci u svetska mora. Oko 150 miliona tona plastike već pluta našim okeanima, sa dodatnih osam miliona tona na godišnjem nivou.

Navodi se i da većina plastike bačene u okean verovatno završi na obali, a ne na površini ili dnu okeana.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA