Leonardo Dikaprio delio fotografije sa Balkana: Čuveni glumac imao jaku poruku

Dikaprio je citirao i premijera FBiH

  • 0
Leonardo Dikaprio Foto: Tanjug/AP

Slavni glumac Leonardo Dikaprio privukao je veliku pažnju objavom fotografije sa Balkana, tačnije Bosne i Hercegovine. Dikaprio se, naime, zalaže za čuvanje reka od gradnje mini hidroelektrana, pa je tako u jednoj od svojih poslednjih objava na Facebooku objavio fotografiju reke Crvcke koja protiče pored Kneževa i Kotora Varoša.

Leonardo je na Facebooku podelio fotografiju Seada Šašivarevića i uz nju citirao premijera FBiH Fadila Novalića koji je pozvao Vladu FBiH da zaštiti "poslednje divlje reke od malih hidroelektrana".

- Lično podržavam ekološka nevladina udruženja. Kao veliki ljubitelj prirode uvek ću podržavati projekte očuvanja. Mislim da su nam čiste reke važnije od struje. Mi smo verovatno jedina zemlja u regionu koja je energetski nezavisna, dobijamo dovoljno energije iz drugih izvora. Moramo držati naše reke čistim i preneti ih budućim generacijama - rekao je tada Novalić, a ovu izjavu na svom Facebooku preneo je Dikaprio.

Slavni glumac je rekao da rekama u BiH preti uništenje zbog 463 projekta o mini hidroelektranama koje su već u izgradnji ili se priprema njihova izgradnja.

- Federacija mora hitno da preduzme mere sada - kao što smo to uradili u Sjedinjenim Državama Zakonom o divljim i živopisnim rekama - da trajno zaštiti većinu biodiverziteta preostalih u Evropi, to je spas za lokalne zajednice i mnoge ugrožene vrste koje svet rizikuje da izgubi - napisao je Dikaprio.

Video: Protest protiv izgradnje mini-hidroelektrane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA