≫ 

Ambasador Severne Koreje sa ženom pobegao iz Italije: Ostavili ćerku, "osvanuli" u Južnoj Koreji

Jo Song Gil i njegova supruga nestali su u novembru 2018. godine nakon što su otišli iz severnokorejske ambasade u Rimu gde je Jo bio vršilac dužnosti ambasadora

  • 2
Severna Koreja Jo Song Gil Foto: Tanjug/AP

Važan severnokorejski diplomata koji je pre dve godine nestao u Italiji sada živi u Južnoj Koreji i jedan je od najviših zvaničnika Severne Koreje koji je prebegao na jug u poslednjih nekoliko decenija.

Jo Song Gil i njegova supruga nestali su u novembru 2018. godine nakon što su otišli iz severnokorejske ambasade u Rimu gde je Jo bio vršilac dužnosti ambasadora, piše CNN.

Skoro sve godine o njemu nije bilo nikakvih novosti, ali je ove nedelje južnokorejski poslanik Ha Tae Keung potvrdio navode da je Jo otišao u Južnu Koreju 2019. godine.

- Postoji mnogo zahteva za informaciju, pa evo je. Potvrđeno je da je bivši ambasador Jo Song Gil ušao u Južnu Koreju u julu prošle godine i da je pod vladinom zaštitom - napisao je on na Fejsbuku.

Jo je najviši zvaničnik koji je prebegao iz totalitarnog režima od Tae Jong Hoa, bivšeg zamenika ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je u Južnu Koreju otišao 2016. godine.

Severna Koreja Jo Song Gil Foto: Tanjug/AP

Pjongjang još nije zvanično komentarisao ove vesti.

Jo je nestao u novembru 2018, nešto pre nego što mu je istekao mandat u Italiji. Italija je bila bez ambasadora od kada je bivši diplomatski tim proteran 2017, nakon šestog nuklearnog testa. Jo je došao u ambasadu u maju 2015. godine, kao treći sekretar.

Severna Koreja Jo Song Gil Foto: Tanjug/AP

U saopštenju nakon što je Jo otišao, italijansko Ministarstvo spoljnih poslova navelo da je da je dobilo obaveštenje da su Jo i njegova supruga napustili ambasadu 10. novembra. Četiri dana kasnije, njegova ćerka vratila se u Severnu Koreju, a ispratilo ju je osoblje ambasade nakon što je zatraženo da se ona nađe sa babom i dedom.

Portparol južnokorejskog Obaveštajnog komiteta rekao je da Seul nije više od govinu dana potvrdio informacije iz straha za bezbednost njegove porodice. Jo je sam izrazio želju da dođe u Južnu Koreju.

- Za diplomate koji imaju članove porodice u Severnoj Koreji, otkrivanje je osetljiva stvar. To je razlog zašto druge severnokorejske diplomate žive u Severnoj Koreji bez otkrivanja identita, a to ne otkriva ni južnokorejska ambasada - rekao je portparol Jeon Hae Čeol.

Video: Do sada neviđeni snimak dizanja u vazduh kancelarije za veze: Jezivi momenat kada sve leti u vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    8. oktobar 2020 | 13:54

    Po zakonu ovog cirkuzana iz S.Koreje kad neko pobegne citava familija ide u logor.Cista sloboda komunisti.

  • Lelka

    8. oktobar 2020 | 18:07

    Ne razumem, kako su mogli da ostave dete?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA