≫ 

Jermenija i Azerbejdžan prihvatili Putinov predlog: Počinju konsultacije u Moskvi

Šefovi diplomatija dve zemlje danas će stiči u Moskvu na pregovore

  • 0
Rusija, Moskva Pixabay.com

Azerbejdžan i Jermenija su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

- Baku i Jereven su potvrdili učešće na konsultacijama u Moskvi. U toku su aktivne pripreme - saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Jermenska ambasada u Moskvi je saopštila da će u drugom delu dana šef diplomatije njihove zemlje Zograb Mnacakanjan doputovati u Rusiju.

Juče je Kremlj saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao šefove diplomatija Azerbejdžana i Jermenije u Moskvu.

Podsetimo, borbe u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra, a Azerbejdžan i Jerevan se međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA