≫ 

Danas su svi čuli za LIEBIG34, u Berlinu krenula masovna hapšenja: Šta se to događa?

Danas je počela mučna deložacija iz jedna od najpoznatijih zgrada Evrope

  • 0
Liebig34 Berlin deložacija Foto: Tanjug/AP

Danas je počela deložacija stambene zajednice Liebig34 u četvrti Friedrichshain, koja je jedna od poslednjih preostalih skvotova u Berlinu u kojem je taj oblik stanovanja nekad bio izrazito raširen.

Ovaj skvot je jedan od poslednjih preostalih iz nekadašnje ikonične ere berlinskih skvotova. Danas je pak, policija krenula da iseljava stanare, što je izazvalo bes građana i proteste na ulicama, pa je više osoba i privedeno.

Za one koji ne znaju, zapadni Berlin je sedamdesetih godina bio poznat po raširenoj i živoj skvoterskoj sceni. Skvotiranje je zaposedanje prostora bez dozvole vlasnika, a skvoteri se najčešće useljavaju u prostore koji su dugo vremena prazni i zapušteni. Tako su se pre 40-ak godina skvoteri proširili i u ostatak grada nakon pada Berlinskog zida. U to vreme, Istočni Nemci koji su odlazili na Zapad ili u druge delove Berlina, ostavljali su svoje napuštene stanove u sada modernim područjima poput Prenzlauera Berga, u koje su se ubrzo uselili skvoteri. Tada su skvoteri zauzimali oko 130 kuća u četvrtima Prenzlauer Berg, Mite, Friedrichshain i Kreuzberg.

Liebig34 je jedan je od poslednjih preživelih svotova iz tog doba, a legalizacija sličnih mesta usledila je nedugo nakon što su stanovnici prvi put zauzeli zgradu 1990. godine.

Cilj im je bio da istraže alternativne aranžmane za život, bez tradicionalnih struktura moći. Takav način života evoluirao je tokom godina do onoga što njihova web stranica sada opisuje kao životni prostor 'bez cis-muškaraca, ali svi ostali rodni identiteti su dobrodošli'.

- Ne želimo svakodnevni seksizam i dominaciju cis-muškaraca - pogotovo ne u našem domu - stoji na web stranici Liebig34. Sada tamo živi oko 40 stanara iz različitih zemalja, a kućni jezik je engleski.

Rasprava o tome što treba da se uradi s Liebig34 traje otkako je pre dve godine okončan desetogodišnji komercijalni zakup koji su stanovnici sklopili putem organizacije stambenih zajednica. Sud je na kraju potvrdio predaju kuće, jednog od poslednjih radikalno-levih projekata u Berlinu, vlasniku Gijoriju Padovicu. Kolektiv tvrdi da je dotični poznat po "namernom otkupu i uništavanju" sličnih stambenih projekata i da mu je namera da obnovi zgradu pre nego što će je opet iznajmiti za veliki profit.

Sukobi uoči iseljavanja

Sukob između stanara stambene zajednice u Liebigu34 i policije postao je nasilan uoči deložacije. U sredu uveče stanari i njihove pristalice organizovali su protestni marš kojem je prisustvovalo između 500 i 600 ljudi. Bilo je mirno - ali kasnije, oko 1 sat ujutro, došlo je do nasilnih sukoba između grupe maskiranih aktivista i policije. Navodno je bačeno oko 30 kamenica, dva automobila su zapaljena i postavljena je barikada od bodljikave žice.

Policija je kasnije izvestila o neredima levičarskih ekstremista u Fridrihsfeldeu, gde su zapaljena dva službena automobila iz organizacije stambenih zajednica. Policija je predvidela i jak otpor kada se u petak krene sa iseljavanjem, pošto su pretpostavljali da će se stanarima pridružiti aktivisti iz drugih delova Nemačke, pa čak i iz drugih zemalja.

Pripremajući se za iseljavanje, policija je još juče ujutru područje oko zgrade proglasila zabranjenom zonom - uključujući velike delove ulice Liebig i susedne Riga, a ulice će biti zatvorene sve do 11. oktobra.

I komšije skvotera su predosetile sukobe, pa su na vreme sklonili svoja vozila, da ih neko ne bi zapalio. Danas se ispostavilo da policija nije bila daleko od istine.

Mnogi su došli danas da pokušaju da spreče iseljenje. Policija je obezbeđivala objekat oklopnim vozilima, a u jednom trenutku počela je i da privodi demonstrante koji su pravili nedrede. Osnovna škola i vrtić koji se nalaze u neposrednoj blizini od jutros su i zatvoreni iz straha od nereda.

Horor u samoj zgradi

Policija je danas bukvalno provaljivala u zgradu kako bi mogla da je iseli. Koristili su testere i brusilice kako bi ušli unutra. Nakon ulaska u objekat šokirao ih je prizor, pošto su naleteli na gomilu smeća, porušenih i išaranih zidova.

Zgrada izgleda kao da niko od stanara unutra nije čistio godinama, a reporter nemačkog Bilda snimio je jezive prizore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA