≫ 

Nemci i Italijani se protive merama vlade za sprečavanje širenja korone: Protesti u Berlinu i Rimu

Policija je izvestila da je prijavljeno oko 20.000 demonstranata

  • 3
Nemačka, korona protest Virus Outbreak Germany Foto: Tanjug/AP

Više hiljada demonstranata okupilo se danas u Berlinu kako bi protestovalo protiv mera nemačke vlade uvedenim zbog sprečavanja širenja pandemije korona virusa.

Organizatori protesta, koji je prijavljen pod nazivom "Marš ćutnje protiv rasizma i za naša ljudska prava", pozvali su učesnike da se suzdrže od političkih poruka.

- Mi smo šarena mešavina različitih drušvenih grupa koja se, bez obzira na poreklo i materijalni status, ne slaže sa potiziovanjem korona virusa koje kao posledicu ima ograničenje naših ljudskih prava - stoji u pozivu na proteste.

Organizatora traže i prekid "kampanje zastrašivanja" nemačke vlade.

Policija je izvestila da je prijavljeno oko 20.000 demonstranata, kao i da su se svi držali propisanih mera poput nošenja zaštitnih maski.

Poslednjih meseci radikalno desno orijentisani demonstranti izazivali su nerede na protestima, a u avgustu je grupa ultradesničara pokušala nasilno da uđe u zgradu

Poslednjih meseci tokom protesta je dolazilo do radikalno desničarskih incidenata kada je grupa protestanata pokušala nasilno da uđe u zgradu Rajštaga.

Prema poslednjim podacima sa sajta "Worldometers", u Nemačkoj je 9.690 ljudi preminulo od posledica korona virusa, dok je zaraženo 322.194 osoba.

Nakon Berlina i Frankfurta, danas je i Keln premašio gornju granicu broja novozaraženih korona virusom, zbog čega se uvode posebne mere poput zabrane konzumacije alkohola u kasnim večernjim satima na javnim mestima i obaveza nošenja zaštitne maske u pešačkim zonama.

Protesti uprkos ponovnom širenju virusa

U Rimu su danas održana dva protesta protiv mere obaveznog nošenja zaštitnih maski, uprkos ponovnom širenju epidemije korona virusa.

Na prvom skupu je bilo više stotina neofašista, a na drugom oko 1.000 različitih društvenih grupa među kojima su bili i zagovornici teorija zavere i protivnici vakcinacije.

U Italiji je za poslednjih 24 sata registrovano još 5.724 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 29 osoba, prenosi AP.

Kazna za nenošenje maski na otvorenom može biti i do 1.000 evra.

Video: Protest u Berlinu protiv Merkelove: Policija rasterala 18.000 Nemaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA