≫ 

Trebalo je da razmene zarobljene zatvorenike i tela vojnika, a nastavljaju rat granatama i optužbama

Ni jedna ni druga strana, očigledno, ne poštuju sporazum o prekidu vatre, koji je juče postignut u Moskvi između ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana

  • 2

Dan nakon što su Azerbejdžan i Jermenija u Moskvi postigli sporazum o prekidu vatre u spornom području Nagorno-Karabah, sukobi su nastavljeni i danas. Dok Azerbejdžan tvrdi da Jermeni bombarduju stambene zgrade kršeći tako prekid vatre, ovi sa druge strane optužuju neprijatelja da sprovodi "politiku genocida".

Granate koje su ispalile jermenske oružane snage pale su ove noći na stambene zgrade u drugom po veličini azerbejdžanskom gradu Gendža, javlja državna agencija Azertag.az.

U napadu na grad poginulo je najmanje devet ljudi, a 33 je ranjeno, preneli su mediji

Ranije jutros, kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je da je jedna raketa pogodila stambenu zgradu u Gandži, navodeći da je u tom napadu poginulo 5, a ranjeno 28 ljudi, preneo je TAS.

Na mestu događaja angažovane su ekipe za hitne slučajeve.

Imovina, uključujući prodavnice i privatne automobile, takođe je ozbiljno oštećena.

Nagorno-Karabah: "Azerbejdžan sprovodi politiku genocida"

Araik Arutjunjan, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah rekao je u nedelju da Azerbejdžan sprovodi "politiku genocida" nad njegovim ljudima, dodajući da Ankara i "međunarodni terorizam" pomažu Bakuu, prenosi Sputnik.

- Azerbejdžan sprovodi politiku genocida nad ljudima koji se bore za svoju slobodu od 1988. Turska i međunarodni terorizam pomažu Azerbejdžanu. Međunarodni terorizam se infiltrira u region - rekao je Arutjunjan tokom brifinga.

On je optužio neprijatelja da napada civilnu infrastrukturu, dodajući kako region nikada neće prihvatiti zahtebe Bakua.

- To se neće dogoditi. Nagorno-Karabah sprovodi pravo na samoodbranu i neće biti deo Azerbejdžana - dodao je on.

Lider samoproglašene republike sa jermenskom većinom rekao je da je spreman da objavi patriotski rat i pozove sve Jermene da brane region, ako "Azerbejdžan želi dugotrajni rat".

Prestonica Nagorno-Karabaha granatirana nekoliko sati nakon postizanja sporazuma

Stepankert, prestonica Nagorno-Karabaha, granatirana je sinoć prvi put od stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre.

U gradu se čulo više od 10 eksplozija i sirene za vazdušnu opasnost, javio je dopisnik TAS S iz tog grada.

Primirije je stupilo na snagu juče u 11 sati po moskovskom, odnosno oko 10 sati pod srednjoevropskom vremenu.

Azerbejdžan: Neprijatelj je preduzeo pokušaje da povrati izgubljene položaje, ali je bio prinuđen da beži

Ne poštujući režim humanitarnog prekida vatre, jedinice oružanih snaga Jermenije su, koncentrišući svoje snage i sredstva, preduzele pokušaj napada u različitim pravcima fronta, prenela je azerbejdžanska državna agencija.

Juče u toku dana je neprijatelj preduzeo pokušaj napada sa strane sela Tug u pravcu Hadruta i sa strane sela Aragul i Banazur u pravcu Džebraila.

Kao rezultat preventivnih mera koje su preduzele naše jedinice, neprijatelj je, pretrpevši brojne gubitke u ljudstvu i vojnoj opremi, bio prinuđen da odstupi, navodi agencija.

Vešto organizujući odbranu naše jedinice su zaustavile neprijateljsko napredovanje i razbile ga, namamivši ga u zamku. Kao rezultat sukoba uništeno je 38 neprijateljskih vojnika, 2 višecevna bacača raketa BM-21 Grad, 7 artiljerijskih oruđa i 2 kamiona sa municijom.

Grubo prekršivši režim humanitarnog prekida vatre, oružane snage Jermenije su granatirale teritoriju regije Agdam, prenela je državna agencija Azerbejdžana.

Takođe, kako navode, oružane snage Jermenije su sinoć počev od 22.30 časova granatirale teritoriju okruga Terter.

Video: Jermenija i Azerbejdžan granatiraju civilne ciljeve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA