≫ 

Ušli su u bolnicu u jeku novog talasa korone: Na kiseoniku uglavnom mladi ljudi

Za razliku od prvog talasa korona virusa, sada su u bolnicama pretežno mladi ljudi

  • 0
Korona bolnica pacijent Virus France Foto: Tanjug/AP

Kada pomislimo na žrtve korona virusa , u našem umu uglavnom su urezane slike starih i nemoćnih ljudi. Činjenica je da nisu baš svi koji su preminuli bili u poznim godinama, ali većina jeste. Međutim, sada ako uđete na Odeljenja bolnice Varington u Engleskoj videćete da na aparatima gotovo da nema starih ljudi... Gotovo su svi mladi.

Na Odeljenju leži mladi Azijat koji se bori za dah. Vidi se da se muči. Njegove grudi se sa mukom podižu i spuštaju, a na licu mu se očitava bol. Mladić ima samo 28 godina i previše je bolestan da bi pričao, piše SkyNews.

U krevetu preko puta njega leži žena koja ima između 30 i 40 godina. U pitanju je direktorka jedne škole koja mora da sedi da bi došla do daha. Iako joj je teško, uspeva da mahne. Medicinska sestra objašnjava da žena ima i kancer i koronu, dve veoma opasne i smrtonosne bolesti.

Prva osoba koja uspeva nešto da progovori jeste Mark Anderson (57), otac dvoje dece. Diše uz pomoć maske. Njegov glas je napukao, gotovo bez daha. Jedva se čuje od pištanja mašina koja su oko njega i drugih pacijenata.

- Imam dijabetes i gojazan sam. Sve su to faktori rizika. Ali, da je rano za mene, rano je - kaže Mark koji se zbog faktora rizika čitave godine čuvao da se na zarazi.

Uspelo mu je, sve do trenutka dok nije morao da se preseli. Misli da se tada izložio opasnom virusu. I ne samo on, već i supruga koja je ostala kod kuće.

Iako strahuje za svoj život kaže da se u bolnici oseća sigurno. Ipak sada ima više metoda za lečenje ovog opasnog virusa i sve više lekova koji pomažu u lečenju bolesti.

Poštovala sve mere i opet se zarazila

Pored Marka leži baka Suzana, i ona je, kao i Mark, na kiseoniku. Da nema kiseonik baka Suzana kaže da bi bila mrtva.

- Radila sam sve što su mi rekli. Držala sam distancu i sve što treba... Nije ovo lako, da mi nema ove maske ne bih preživela - kaže baka Suzana dok dodiruje masku za kiseonik na svom licu.

Na Odeljenju intenzivne nege u ovoj bolnici lekari rade danonoćno. Ostala su im još samo dva slobodna kreveta. Pitanje je sada kada će morati da još šire kapacitete. Bolnica je prepuna.

Direktor bolnice kaže da tokom jula i avgusta nisu imali nijedan smrtni slučaj od korona virusa. Međutim, samo tokom prošle sedmice zabeležili su osam.

- Osećam kao da se vraćamo tamo gde smo već bili početkom godine - kaže dr Krou.

Podsetimo, juče je u Velikoj Britaniji registrovano 13.972 slučaja, dok je dan ranije novih slučajeva bilo manje za 1.100. Od posledica kovid-19 u umrlo je još 50 ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 42.875.

Velika Britanija je od početka pandemije potvrdila 617.688 slučajeva kovid-19.

Mnoge zemlje ponovo uvode mere

Korona virus je sa dolaskom jeseni uhvatio novi zamah i došlo je do povećanja broja obolelih i preminulih širom sveta.

Italija planira da uvede nove restriktivne mere širom zemlje pošto broj obolelih od korona virusa u toj zemlji skače iz dana u dan. Poslednjih dana beleže brojke kakve nisu videli još od marta, što je veoma zabrinulo i vladu i građane, pa se kreće sa uvođenjem novih mera.

Grčka obara rekorde u broju preminulih od početka pandemije. Juče je u toj zemlji umrlo 13 ljudi, a obolelo 280. Te brojke nisu beležili ni u prvom naletu korone. Zato su od juče u Atini na snazi nove mere. Ograničen je broj ljudi u ugostiteljskim objektima, muzejima i arheološkim nalazištima. Mere su pooštrene i u još nekim regionima Grčke gde se iz dana u dan beleži skok broja obolelih i preminulih.

U Rusiji rekordan broj mrtvih

U Rusiji iz dana u dan beleže sve više slučajeva zaraze. U poslednja 24 sata potvrđeno je 13.868 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.326.178. Preminule su 244 osobe, što je rekordan broj preminulih od početka pandemije. Crni bilans Rusije u ovom trenutku iznosi 22.966.

Srbija ušla u treći talas

Iako poslednjih sedmica brojke u Srbiji miruju, Beograd je u toku prošle nedelje ušao u treće povećanje zaraženih korona virusom ili početak trećeg talasa.

Iako je treći talas poranio, prema rečima stručnjaka on će trajati duže od prethodna dva, ali to ne znači da će biti teži.

- Biće teži u smislu da će biti dugačak, ali da će biti teži u smislu visoke stope obolevanja, umiranja i komplikacija zavisi od pridržavanja protivepidemioloških mera - rekao je za Telegraf.rs prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA