≫ 

Belgija uvela policijski čas, ova zemlja ga razmatra, u Nemačkoj nove mere: Šta čeka ostatak Evrope?

U pojedinim provincijama Belgije od ponoći 14. oktobra na snazi će biti policijski čas, vlasti u Nemačkoj delimičan policijski čas uvele su u Berlinu i Frankfurtu, a slična mera naći će se i na stolu francuske vlade - kako bi se zaustavilo širenje korona virusa

  • 3
Evropa, mapa, 5 zemalja u kojima bukti korona

Ilustracija: Nikola Jovanović

Dok Evropa beleži više slučajeva korona virusa nego SAD, Brazil i Indija, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, mnoge vlade zatvaraju barove i restorane, ograničavaju njihovo radno vreme i uvode policijski čas. Kovid-19 nezaustavljivo se širi Evropom, a sada se postavlja pitanje da li će i ostatak Evrope preduzeti slične mere, dok skoro svaka isključuje mogućnost nove, nacionalne blokade.

U pojedinim provincijama Belgije od ponoći 14. oktobra na snazi će biti policijski čas, vlasti u Nemačkoj delimičan policijski čas uvele su u Berlinu i Frankfurtu, a slična mera naći će se i na stolu francuske vlade - kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Policijski čas u Belgiji

 

U belgijskim provincijama Valonskom Brabantu i Luksemburgu od ponoći 14. oktobra na snazi će biti policijski čas u cilju suzbijanja sve veće zaraze korona virusom.

Ova mera biće na snazi mesec dana.

Od 1 časa posle ponoći do 6 časova ujutru građanima će biti zabranjeno da budu na otvorenom, sem u slučaju posla, hitne medicinske pomoći ili više sile, navode lokalne vlasti.

Obe provincije nalaze se u francusko - govornom regionu Valonija koji je, pored Brisela, najviše pogođen novim talasom infekcije Kovid-19.

Nacionalni krizni centar upozorava da bi do kraja ove nedelje Belgija mogla da dođe do novog vrhunca zaraze od 10.000 novih slučajeva na dnevnom nivou.

Istovremeno, broj smrtnih slučajeva od Kovida-19 popeo se na 20 dnevno.

Od početka pandemije u Belgiji je od koronavirusa preminulo 10.211 osoba.

Brisel se trenutno nalazi na drugom mestu najteže pogođenih gradova u Evropi, između Madrida i Pariza, sa 505 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Nemačka pooštrila mere

 

Vlasti u Nemačkoj pooštrile su mere kako bi zaustavile širenje infekcije u prestonici Berlinu i Frankfurtu.

Barovi i restorani u Berlinu zatvaraće se u 23 sata do 31. oktobra u delimičnom policijskom času. Ova mera već je uvedena u Frankfurtu, s tim da počinje sat ranije.

Delimičan policijski čas u nemačkoj prestonici, koja beleži više od 400 novih slučajeva dnevno, odnosi se i na sve prodavnice osim apoteka i benzinskih pumpi, iako im je zabranjena prodaja alkohola.

- Nije vreme za žurku. Možemo i želimo da sprečimo još jedno teže zatvaranje - rekao je u subotu gradonačelnik Berlina Majkl Miler.

U Berlinu, gradu poznatom po noćnom životu, zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi u periodu od 23 sata do šest sati.

Mnogi vlasnici preduzeća kritikovali su nove mere, plašeći se da će policijski čas ozbiljno oštetiti ekonomiju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u petak da će najteže pogođenim područjima dati 10 dana da smanje broj obolelih ili će se suočiti sa oštrijim akcijama.

Francuska vlada razmatra uvođenje policijskog časa

 

Francuski kabinet sastaće se danas kako bi razmatrao buduće mere u borbi protiv korona virusa, uključujući i mogućnost uvođenja policijskog časa.

Prema rečima ministara, vlada ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa u gradovima kao što je Pariz, kako bi zaustavila širenje korona virusa.

Gradovi širom zemlje beleže rekordne slučajeve korona virusa. Očekuje se da se predsednik Francuske Emanuel Makron u sredu uveče obrati naciji i saopšti nove mere usvojene na sastanku.

Osam francuskih gradova, uključujući Pariz, stavljeno je pod maksimalnu uzbunu zbog povećanog broja infekcija.

Ovo, između ostalog, znači da barovi moraju da zatvore svoja vrata na dve nedelje.

Četiri nova grada - Lion, Grenobl, Lil i Sent Etjen - zatvorila su barove, teretane i sportske centre od subote.

Nivoi infekcija u Tuluzu i Monpeljeu su "zabrinjavajući" i oni bi mogli da budu sledeći gradovi na koje bi mogle da budu proširene mere.

Francuska je prijavila 8.505 novoobolelih za 24 sata u ponedeljak, značajan pad od rekorda u subotu, kada je zabeleženo 26.896 slučajeva.

Međutim, broj pacijenata koji se nalazi na intenzivnoj nezi zbog korona virusa u ponedeljak je prešao 1.500 prvi put od 27. maja, objavili su zdravstveni zvaničnici.

Češka zatvorila barove i restorane

 

Češka vlada saopštila je da će zatvoriti restorane i barove i zabraniti prodaju alkohola na javnim mestima nakon porasta zaraženih.

Mere stupaju na snagu 14. oktobra i trajaće najmanje do 3. novembra, saopštio je premijer Andrej Babiš.

- Sada imamo samo jedan pokušaj i mora da bude uspešan - rekao je on novinarima.

Zemlja od 10,7 miliona stanovnika prošle nedelje je postavila četiri dnevna rekorda novoobolelih, a u petak je zabeležila 8.618 slučajeva.

U ponedeljak je bilo 119.007 obolelih i 1.045 smrti.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u ponedeljak da je Češka zabeležila najbrži rast obolelih na 100.000 stanovnika za dve nedelje u EU.

Češka ima 493 slučaja na 100.000 ljudi, u odnosu na 398 prošlog petka, pretekavši Belgiju.

Holandija: Rekordan broj zaraženih, večeras nove mere

 

Holandska vlada će danas saopštiti novu rundu socijalnih ograničenja, uključujući i moguće zatvaranje kafića i restorana, dok se zemlja bori da stavi pod kontrolu širenje korona virusa u jednom od glavnih evropskih žarišta.

Broj slučajeva poslednjih nedelja raste, a danas je zabeležen rekord od skoro 7.400 ljudi, preneo je Rojters.

Holandija sada ima jednu od najviših stopa zaraženosti po broju stanovnika na svetu.

Vlada premijera Marka Rutea nije želela da ponovo nametne oštrija ograničenja koja bi mogla naštetiti krhkom ekonomskom oporavku, ali je pod pritiskom zdravstvenih stručnjaka primorana da usvoji mere kako bi se izbeglo preopterećenje zdravstvenog sistema.

Rute i ministar zdravlja Hugo de Jonge održaće konferenciju za novinare u 19 časova po lokalnom vremenu.

Očekuje se da će danas biti saopštene mere o zatvaranju kafea i restorana i večernja zabrana prodaje alkohola, prenala je NOS TV, pozivajući se na izvore iz vlade.

Timski sportovi za osobe starije od 18 godina biće ukinuti, korišćenje javnog prevoza ograničeno samo na esencijalne potrebe, a skupovi kod kuće ograničeni na tri osobe po domaćinstvu.

NOS je naveo da će mere biti uvedene na inicijalni period od dve sedmice.

Video: Kon:U Srbiji se pogoršava epidemiološka situacija, posebno u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA