Amerikanci slali preko 60 aviona u blizini Kine, spremaju se za rat?

- Neobično je za SAD da šalju letelice za snabdevanje iz Guama - navodi se u izveštaju Inicijative za strategijske situacije u Južnom kineskom moru

  • 3
Američka vojska, vojska SAD Sve su učestalije operacije snadbevanja američkih vojnih letelica gorivom iz vazduha u regionu Južnog kineskog mora, Foto: Printscreen/Youtube/ World W1de

Najmanje 60 američkih borbenih aviona obavili su osmatračke misije regiona koji se nalaze jako blizu teritorije Kine, te se pretpostavlja da Vašington možda planira vojne operacije u Južnom kineskom moru, tvrdi jedna organizacija u Pekingu.

Kako navodi Inicijativa za strategijske situacije u Južnom kineskom moru, od 60 borbenih aviona koliko je zabeleženo, 41 letelica je preletela preko tog spornog mora, šest iznad Istočnog kineskog i 13 preko Žutog mora.

U izveštaju ovog tela napominje da su znatno pojačane aktivnosti snabdevanja letelica gorivom u vazduhu, što po njihovoj oceni može da znači da se američka vojska sprema na dalekometne napade na ciljeve u Južnom kineskom moru, prenosi South China Morning Post.

Ova inicijativa, takođe, kaže da neke letelice koje su poslate da natoče gorivo borbenim avionima dolaze iz američke baze u Guamu.

- Neobično je za SAD da šalju letelice za snabdevanje iz Guama, a ne iz njihove baze Kadena u Japanu, zato što su te operacije neekonomične i neefikasne. Ovakvi potezi su verovatno priprema za snabdevanje letelica gorivom u ekstremnim situacijama i iz tog razloga zahtevaju veliku pažnju - navodi se u izveštaju Inicijative.

- Ove vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru pokazuju da je taj region i dalje u fokusu Amerikanaca, ali ono što dodatno privlači pažnju jeste povećana aktivnost u regionu Žutog mora. Pre dva meseca, aktivnosti u tom regionu bile su sporadične - dodaje se.

Video: Ruski avioni patrolirali Arktikom, pomno ih pratili američki lovci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    13. oktobar 2020 | 18:03

    Koliko vidim, kauboji će dobiti po ušima. Ako, I treba.

  • Bibi

    13. oktobar 2020 | 18:16

    Nemaju oni ono da udare na Kinu, koliko god im u tome pomagali sateliti u obličju Japana i J. Koreje.

  • nikolas

    13. oktobar 2020 | 23:04

    DRAGI AMERI !!! VERUJTE MI TESKO SE UCI KINESKI JEZIK !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA