≫ 

Šta treba Trampu da se vrati u trku sa Bajdenom? Republikanac pred velikim izazovom

Predsednik SAD se suočava sa novim izazovom pošto mu je opala podrška u predgrađima, ali i širom zemlje, tvrde tamošnji mediji

  • 0
Izbori u SAD, SAD, Pensilvanija Birališta u Pensilvaniji, Foto: Tanjug/AP

Birači iz okruga Vestmorlend u američkoj državi Pensilvanija sjurili su se na glasačka mesta mnogo pre nego što su otvorena. I ovoga puta, nalik nedavno u Džordžiji i nekim drugim državama, veliki broj birača formirao je redove ispred glasališta kako bi svoj glas dali ili aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu ili njegovom protivkandidatu na predstojećim izborima, Džou Bajdenu.

Pre četiri godine, glasači u Pensilvaniji u mnogome su pomogli da se Tramp “domogne” Bele kuće i tako iznenadi Hilari Klinton koju su mediji tada proglasili za sigurnog pobednika tadašnjih predsedničkih izbora.

Tramp je tada bio prvi Republikanac koji je u poslednjih 30 godina pobedio u Pensilvaniji. Te 2016. godine šest miliona birača je glasalo, a prvi čovek Amerike osvojio je tada 44.000 više glasova od Klintonove.

Međutim, predsednik se suočava sa novim izazovom pošto mu je opala podrška u predgrađima, ali i širom zemlje. Zbog toga, Trampova kampanja pokušava da osvoji što više glasova u mestima kao što je Vestmorlend ne bi li se vratio u predsedničku trku, u kojoj prema navodima nekih medija zaostaje 17 odsto za Bajdenom, ističe CNN.

- Moramo da povećamo izlaznost naših glasača ovde za predsednika i to u mestima kao što su Vestmorlend i u nekim drugim saveznim državana u zapadnim i centralnim delovima zemlje. Računa na nas da izvučemo te glasove, odnosno da izbalansiramo ono što bi moglo da se desi u Pensilvaniji - republikanska senatorka koja predstavlja taj region, Kim Vord.

Prema ocenama nekih stručnjaka, Bajden je popularan u gusto naseljenom području Filadejlfije i prigradskim naseljima na severoistoku Pensilvanije, mestima koja su od velike važnosti za tog kandidata pred predstojećim predsedničkim izborima 3. novembra.

Izazov za Trampa

Pokušaj aktuelnog predsednika SAD da “izvuče” još birača u ruralnim delovima Pensilvanije je veliki izazov, a u prilog tome posebno ide činjenica da je 2016. godine tamo osvojio više glasova nego bilo koji drugi republikanski kandidat pre njega decenijama unazad.

Međutim, kreatorka Trampove kuće u Vestmorlendu, Lesli Rosi, kaže da je prvi čovek Amerike ojačao svoju podršku u tom mestu.

- Moj posao ovde bio je mnogo težak pre četiri godine. Tada sam morala da ubedim birače da je predsednik Tramp najbolji izbor za njih. Ovoga puta, međutm, ne moram da radim ništa od toga. Oni su svi za njega - tvrdi Rosi.

Video: Tramp se oporavio od korone, pa zamešao kukovima ispred pristalica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA