≫ 

Bili su evropski prvaci u borbi protiv korone: Sada će ova zemlja testirati sve starije od 10 godina

Deca mlađa od 10 godina neće morati da se testiraju, a to je odlučeno na osnovu saveta pedijatara

  • 2
korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

Slovačka planira da testira na korona virus sve svoje stanovnike starije od 10 godina, objavio je u subotu na konferenciji za medije slovački premijer Igor Matovič, prenela je agencija TASR, piše Jutarnji.hr.

Još nije jasno da li će takvo testiranje biti obavezno ili dobrovoljno. Deca mlađa od 10 godina neće morati da se testiraju, rekao je Matovič, i pojasnio je to odlučeno na osnovu saveta pedijatara.

Testiranje bi trebalo da bude sprovedeno tokom dva sledeća vikenda. Program će početi u žarištima epidemije sledeće nedelje, a nastaviće se u ostatku zemlje 31. oktobra i 1. novembra, kako je naveo TASR.

U operaciji će pomoći policija i vojska kako se zdravstveni radnici ne bi preopteretili.

Testiranje će biti organizovano slično kao i izbori, te će u zemlji biti oko 6.000 mesta za testiranje.

Vreme dolaska će biti građanima određeno po abecednom redu kako bi se sprečila okupljanja, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Vlada tu operaciju priprema tri nedelje i naručila je oko 13 miliona antigenskih testova koji bi brzo trebalo da daju rezultate, rekao je Matovič.

- Ako to uspemo, mogli bismo da budemo uzor celom svetu - dodao je on.

Dodatne pojedinosti će se, najavio je Matovič, objaviti posle vanredne sednice vlade u nedelju.

Slovačka u poslednjem periodu beleži rekordne brojeve novozaraženih, a u subotu, dan posle rekordnih 2.075, imala je 1.968 novih slučajeva, prema podacima slovačkog ministarstva zdravstva. Prvi talas epidemiju su prošli skoro neokrznuto i prozvali su ih apsolutnim prvacima u borbi protiv kovida.

Za šest nedelja samo 18 preminulih od korone

Podsetimo, Slovačka, država sa 5,5 miliona stanovnika, zatvorila je, odmah posle Italije, a po izbijanje epidemije korona virusa, sve škole, prodavnice i granice pre bilo koje druge zemlje.

U međuvremenu, političari i voditelji apelovali su na nošenje maski čak i pre nego što je to vlada uvela kao obaveznu meru, prenosi Blumberg.

Mere su urodile plodom: šest nedelja nakon što je prijavljen prvi slučaj korona virusa u Slovačkoj, u toj zemlji je umrlo 18 osoba i nalazila se na dnu evropske liste po stopi smrtnosti, pokazuju podaci Univerziteta Džon Hopkins od 26. aprila.

- Brzina reagovanja bila je ključna. Bilo bi idealno da se epidemija obuzda u fazi kada možete da pratite povratne kontakte svakog novog slučaja. Slovačka je uradila pravu stvar - rela je Eva Šernhamer, šefica Odeljenja za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beču.

Od početka pandemije, Slovačka je imala 28.628 slučajeva zaraze, a umrle su 82 osobe.

Video: Lekari jesi superheroji ali svoju posvećenost podigli su na novi nivo

(Telegaraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    17. oktobar 2020 | 20:29

    Hoče dahi za raze sa testirajnjem sa svačim se bava samo dabi narod uplašili da ispune taj cil koji imaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA