• 9

Mučenja, silovanja i nehumani uslovi: "Zatvorenici u Severnoj Koreji tretirani gore od životinja"

, Telegraf

Zatvori u Severnoj Koreji su nasilni, okrutni, degradirajući

  • 9
Zatvor

Foto: Profimedia

Severnokorejski zatvorenici su "tretirani gore od životinja", navodi se u današnjem izvestaju američkog Hjuman rajts voča (HRW), preneo je CNN.

- Sistemsko mučenje, seksualno zlostavljanje i opasni zdravstveni uslovi su odlika severnokorejskog zatvorskog sistema - navodi se u saopštenju HRW na 88 stranica.

Dokument posebno upire prstom na naopak pravni sistem, u kojem se navodi da osumnjičeni "vrede manje nego životinje".

- Zatvori u Severnoj Koreji su nasilni, okrutni, degradirajući. Stanovnici te zemlje kažu da žive u konstantnom strahu da ne budu uhvaćeni u pravnu mašinu gde su sudski procesi uglavnom nebitni, krivica je izvesna, a jedini način da se oslobode optužbi je da plate mito ili da imaju vezu - rekao je Bred Adams, direktor azijskog odseka za HRW.

U izveštaju se dodaje da su sudovi izrazito politički nastrojeni, kao i službe za sprovođenje zakona.

- Država krši ljudska prava, što je odavno dokumentovano, uključujuci i izveštaj Ujedinjenih nacija iz 2014, ali se malo znalo o zatvorima u Severnoj Koreji - dodaje se u tekstu CNN.

U izveštaju su obuhvaćeni bivši vladini zvaničnici i 22 nekadašnja zatvorenika.

Svi oni su uspeli da pobegnu iz Severne Koreje 2011. godine, kada je Kim Džong Un preuzeo vlast.

U svedočenju za HRW, bivša zatvorenica Lim Ok Kjung je rekla da je uhapšena 2014. zbog krijumčarenja robe iz Kine.

Njen suprug je bio činovnik srednje klase vodeće partije i uz pomoć veza, uspeo je da je oslobodi iz pritvora posle deset dana.

- Ipak, i za tih deset dana sam bila zlostavljana. Neki čuvari su me u prolazu šamarali ili su me šutirali čizmama. To je trajalo sigurno bar pet dana. Terali su me da stojim, nisu mi dali da spavam. Neke žene su i silovane u zatvoru - rekla je Kjung.

Video: Ako se ne poubijaju poumiraće od korone: Vlada El Salvadora ne mari za živote robijaša

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kukamangos

    Baš verujem Amerima...

  • Marko

    Takav i treba da bude zatvor a ne redovna hrana, playstation i ostala zabava.. Mnogo manje bi bilo ubica, silovatelja.. U ovakvom zatvoru i 3 godine bi bile večnost!

  • Toma

    Ovo će se svideti ovim bolesnim simpatizerima diktature i komunizma. Sve ih treba poslati tamo da žive i u Belorusiju, da vide kako je "lepo" tamo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima