• 8

Francuska na nogama zbog obezglavljenog profesora: Racije širom zemlje, uhapšena 4 učenika

, Telegraf

Izvori u ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da je danas izvršeno ukupno 40 racija širom Francuske, uglavnom oko Pariza, a planira se 20 dnevno ubuduće

  • 8
Francuska policija, teroristički napad u Parizu

Foto: Tanjug/AP

Francuska policija pokrenula je danas seriju racija usmerenih na islamističke mreže nakon odsecanja glave nastavniku istorije Samijela Patija koji je svojim učenicima pokazao karikturu proroka Muhameda.

Ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen obećao je da neće biti "minuta predaha za neprijatelje Republike", nakon što su desetine hiljada ljudi učestvovale u nedelju na skupovima širom zemlje u čast učitelja istorije Samijela Patija i odbrane slobode izražavanja.

U pritvoru se nalazi 15 osoba, prema pravosudnim izvorima, uključujući četiri učenika koji su možda pomogli ubici da identifikuje učitelja i za to primili novac. Među pritvorenima su četiri člana porodice ubice, kao i poznati islamistički radikal i otac jednog od Patijevih učenika koji je pokrenuo onlajn kampanju protiv učitelja.

Darmanen je optužio dvojicu muškaraca da su izdali "fatvu" protiv Patija, prenose francuski mediji. Izvori u ministarstvu unutrašnjih poslova rekli su da je danas izvršeno ukupno 40 racija širom Francuske, uglavnom oko Pariza, a planira se 20 dnevno ubuduće.

Pretnje zbog karikature

Darmanen je rekao da će vlada takođe pojačati pritisak na nevladine organizacije koje se sumnjiče za veze sa islamističkim grupacijama, uključujući Kolektiv antiislamofobije, grupu koja tvrdi da nadgleda napade na muslimane u Francuskoj. Pati, 47, napadnut je na putu kući iz srednje škole u kojoj je predavao u mestu Konflan-Sent-Onorin, 40 kilometara severozapadno od Pariza.

Fotografija učitelja i poruka u kojoj priznaje njegovo ubistvo pronađena je na mobilnom telefonu njegovog ubice, 18-godišnjeg Čečena Abdulaha Anzorova, kojeg je policija likvidirala. Pati je svojim učenicima pokazao jednu od kontroverznih karikatura proroka Muhameda kako čuči sa zvezdom na zadnjici.

Prema navodima iz škole, Pati je muslimanskoj deci dao mogućnost da napuste učionicu, rekavši da ne želi da njihova osećanja budu povređena.

Lekcija je ipak izazvala bes i Pati i njegova škola su dobili pretnje. Porodica Anzorov stigla je u Francusku iz pretežno muslimanske ruske republike Čečenije pre više od jedne decenije. Mediji prenose da su meštani u normandijskom gradu Evreuk u kojem je ubica živeo, opisali mladića kao usamljenika koji je poslednjih godina postajao sve religiozniji.

Francuska se takođe priprema da deportuje 213 stranaca koji su bili na vladinoj listi nadzora i za koje se sumnja da imaju ekstremna verska uverenja, među kojima oko 150 služi zatvorske kazne.

Video: Policija ubila muškarca koji je odrubio glavu nastavniku

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    Vidi se po celom svetu šta se radi u ime proroka muhameda, dzihadistima je on uzor.Eto sada ...ko ne vidi dalje od nosa ne smeta mu prorok muhamed samo Radovan i Ratko.

  • Srpska 🔔🔔🔔

    A nas ste bombardovali radi tih istih terorista!!! Eeeeeeee, kolo srece se okrece, dragi francuzi, zaigrala mecka i pred vasim vratima!!!

  • seljak

    Nisam za ubistva ali zbog čega propagirati po školama golotinju, pedere i u ovom slučaju karikature?? Zašto djecu učit nekim stvarima koje nisu za njihov uzrast?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima