• 0

Grad Azbest menja ime: Žele da pobegnu od minerala koji se sada smatra izuzetno otrovnim

, Telegraf

Rudnik u Azbestu zatvoren je 2011. godine

  • 0
Kanada grad Azbest

Foto: Shutterstock

Stanovnici gradića Azbest u kanadskoj provinciji Kvebek izglasali su na referendumu promenu imena tog mesta, kako bi se distancirali od tog nekada sveprisutnog minerala koji se sada smatra izuzetno otrovnim. Za promenu imena izjasnilo se 51,5 odsto žitelja gradića u kojem se nekada nalazio jedan od najvećih svetskih rudnika azbesta.

Između pet ponuđenih opcija odlučili su se za ime Val-de Surs (Dolina izvora).

- To je ime koje predstavlja naše područje, a posebno inspiraciju koju daje za budućnost - rekao je gradonačelnik Ig Grimar, prenosi Rojters.

Novo ime odnosi se na lokaciju gradića smeštenog između tri jezera i predstavlja, spoj njegove istorije i korena, navodi se u obrazloženju.

Gradska skupština potvrdila je novo ime, za koje su na referendumu mogli da glasaju svi stanovnici grada stariji od 14 godina, a Grimar je izrazio nadu da će novo ime postati zvaničo pre decembra.

Azbest broji oko 7.000 stanovnika, a nalazi se 150 kilometara istočno od Montreala.

Izgrađen je krajem 1870-tih, nakon što je otvoren rudnik azbesta.

Taj mineral je godinama smatran ključnim za izolacione materijale otporne na vatru, ali je 1970-tih utrvđeno da je primarni uzrok raka pluća kod radnika koji ga prioizvode, kao i kod onih koji ga koriste u radu.

Rudnik u Azbestu zatvoren je 2011. godine.

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima