"Najopasnija situacija u celoj Evropi": Belgija gubi kontrolu nad epidemijom, čeka "cunami"

Prošlog utorka prijavljen je 12.051 slučaj, što je najviši skok od početka pandemije

  • 2
Zaštitno odelo, maska, vizir, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Belgija gubi kontrolu nad epidemijom korona virusa i veoma je blizu "cunamiju" zaraze, saopštio je tamošnji ministar zdravlja Frank Vanderbrike. On je za televiziju RTL rekao da Belgijanci moraju radikalno da promene svoje ponašanje.

Vanderbrike je situaciju na jugu zemlje, kao i u prestonici Briselu, opisao "najgorom i najopasnijom u celoj Evropi",

- Najteže smo pogođeni region u Evropi. Zaista smo blizu cunamija... Nema više kontrole šta će se dogoditi. Danas još možemno da kontrolišemo, ali sa ogromnim poteškoćama i stresom. Ako se rast nastavi, broj hospitalizacija će biti toliki da će sve više biti odlaganja tretmana za bolesnike koji nisu zaraženi kovidom-19, što je takođe veoma opasno. Vlada ima samo jednu poruku za javnost: zaštite sebe, zaštitite svoje voljene - rekao je on.

Inače, Belgija je bila primer nekim zemljama u Evropi kada je reč o borbi sa drugim talasom korona virusa jer su brojke opadale tokom avgusta, piše Guardian.

Međutim, situacija se promenila već u septembru, pošto su se odrasli vratili na posao, a đaci u škole. Između 9. i 15. oktobra prijavljeno je, u proseku, 7.876 slučajeva dnevno, što je rast od 79 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Prošlog utorka prijavljen je 12.051 slučaj, što je najviši skok od početka pandemije.

Poslednji niz mera u ovoj zemlji stupio je snagu u ponedeljak. Dozvoljeno je da van kuće osoba bude u "bliskom kontaktu" sa samo jednom osobom. Četiri gosta su dozvoljena u kući, uz fizičku distancu.

Barovi i restorani će biti zatvoreni četiri nedelje, a prodaja alkohola je zabranjena posle 8 sati uveče, te će policijski čas biti na snazi od ponoći do 5 ujutru.

Inače, Irska je prva evropska zemlja koja je objavila da se vraća u potpunu blokadu kako bi zaustavila širenje korona virusa, a cela nacija biće ponovo zatvorena na šest nedelja.

Video: Maske i na otvorenom, zabranjena veća slavlja, uvode se i redari: Nove mere Kriznog štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA