Haos u Nigeriji: Policija puca u demonstrante koji su već dve nedelje na ulicama, fudbaleri se mole

Protesti protiv sada raspuštene policijske jedinice Specijalnog odreda za borbu protiv pljački (Sars) traju već dve nedelje * Demonstranti koriste društvene mreže u nameri da prošire svoj glas, a popularan je haštag #EndSars

  • 1
Nigerija protest

Foto: Tanjug/AP

Nigerijska policija sinoć je otvorila vatru na demonstrante u Lagosu nakon 12 dana demonstracija protiv policijske brutalnosti. Veruje se da je upucano nekoliko osoba, a na društvenim mrežama Nigerijci tvrde da pucnjava ni jutros nije prestala.

Lokalni mediji navode da je čak do 12 osoba možda ubijeno i ranjeno u pucnjavi. "Amnesti internešenal" takođe je potvrdio da ima mrtvih iako vojska negira optužbe, a zvaničnici su obećali istragu.

U Lagosu i nekoliko regiona uveden je u utorak nezvanični 24-časovni policijski čas, a dopisnici BBC iz Nigerije navode da se mala grupa demonstranata okupila.

Protesti protiv sada raspuštene policijske jedinice Specijalnog odreda za borbu protiv pljački (Sars) traju već dve nedelje. Demonstranti koriste društvene mreže u nameri da prošire svoj glas, a popularan je haštag #EndSars.

U pozive protiv policijske brutalnosti uključili su se i nekadašnja američka državna sekretarka Hilari Klinton, kao i nigerijski fudbaler Odion Igalo, koji igra za Mančester Junajted i koji je optužio nigerijsku vladu da je ubila sopstvene građane.

- Stidim se ove vlade - napisao je on na Tviteru.

 

Šta se zna o pucnjavi?

 

Svedoci navode da su uniformisani muškarci otvorili vatru u utorak uveče. Naoružana vojska je zabarikaridirala mesto gde se održavao protest nedugo pre nego što je došlo do pucnjave, a na društvenim mrežama šire se haotični snimci sa mesta tragedije.

Neimenovani svedoci navode da je pucnjava počela pre 19 sati, da su se vojnici "nagomilali" i počeli da pucaju direktno na mirne demonstrante.

- Pucali su i išli pravo na nas. Bio je haos. Neko baš pored mene je upucan i umro je na mestu - navodi svedok.

 

Iako vlasti jesu potvrdile da je nekoliko osoba ranjeno u pucnjavi, neki mediji prenose da je ubijeno čak 12 ljudi.

U komentaru na Tviteru, nigerijska armija je saopštila da njeni vojnici uopšte nisu bili na ulicama.

Na hiljade Nigerijaca demonstriralo je širom zemlje dve nedelje, nakon optužbi na račun specijalizovane jedinice za borbu protiv oružanih pljacki da su vršili iznude, ucene, mučenja i ubijali ljude.

Vlasti Lagosa su uvele jednodnevni policijski čas u utorak jer su ocenili da su protesti postali nasilni.

Danas je policija blokirala delove grada i ne dozvoljava vozilima da prođu, iako se na ulicama može videti poneko vozilo i pešaci, rekli su za Rojters očevici.

Sporna jedinica je raspuštena 11. oktobra, ali su se protesti nastavili, jer građani traze reforme u policiji, dodaje se u izveštaju Rojtersa.

Sportisti mole za milost

 

Ličnosti iz sveta sporta pružili su podršku pokretu #EndSars koji je sa svojim aktivnostima počeo početkom oktobra.

Policijska brutalnost je problem sa kojim su se susrele brojne sportske ličnosti iz Nigerije, a fudbaler Tajimju Kazim je ubijen u februaru 2020. Na njega je nasrnuo vozač nakon što su ga zaustavili Sars oficiri.

Četiri godine ranije, ovi agenti pucali su na drugog fudbalera Izu Jozefa.

 

Džon Ogu je jedan od fudbalera koji je protestovao protiv Sars jedinice.

- Volim svoju zemlju, ali mi nismo srećni sa ovom vladom. Svi imaju neku priču sa ovim Sarsom. Vozite automobil i Sars vam iskoči ispred automobila. Prvo mislite da su naoružani pljačkaši zbog toga kako su obučeni ili kako pričaju - rekao je.

Jedna od teorija koja postoji je da su agenti Sars namerno ciljali mlade muškarce i devojke zbog njihovog načina živora.

Piter Moreno, koji je nigerijski rekorder u desetoboju, a takođe i vojnik u britanskoj armiji rekao je da ga je Sars uhapsio i mučio. Dodao je da misli da je razlog za to što ovi agenti "osuđuju na osnovu izgleda".

- Prekriven sam tetovažama i napred i nazad. Imam dredove i oni misle da sam kriminalac. A nisam - naveo je.

 

Podršku su pružili brojni sportisti širom sveta, a među njima je i Mesut Ozil.

Video: Na ulicama Atine 15.000 ljudi, sukobi sa policijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zz

    22. oktobar 2020 | 07:00

    E kad je hilari klinton pruzila podrsku odmah znam da je druga strana upravu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA