Evropski grad postaje "nova Lombardija": Doktori strahuju da će morati da biraju ko će da živi

Bolnički kreveti puni su pacijenata, doktori upozoravaju da ima i puno mladih i da će morati da donose očajničke odluke

  • 1
Lijež Belgija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Specijalista za intenzivnu negu u najteže pogođenoj regiji korona virusom u Belgiji rekao je da se plaši trenutka kada će bolnica postati puna pacijenata, a on će morati da izabere ko će da živi, a ko da umre.

Dr Loren Džedot rekao je za Sky News da je situacija postala toliko loša u Liježu, zbog čega ga mnogi zovu "novom Lombardijom", prema italijanskom regionu koji je bio najteže pogođen u prvom talasu korona virusa.

On radi u bolnici u Liježu koja ima jedno od najvećih odeljenja intenzivne nege u srcu južnog regiona Valonija - gde se bolnice bore sa velikim brojem pacijenata obolelih od kovida-19.

Svi kreveti za kovid pacijente na odeljenju su puni, a dr Džedot strahuje da će morati da donosi očajničke odluke.

- Plašim se trenutka kada će bolnica postati puna pacijenata, a mi ćemo morati da izaberemo koji će pacijenti preživeti, a koji ne - rekao je za Sky News.

U svakoj sobi u bolnici nalaze se pacijenti prikačeni na respiratore, leže na stomacima kako bi mogli da dišu.

U jednoj sobi novinari Sky News-a nailaze na užasnu scenu - pacijent je na samrti, a članovi porodice gledaju kroz prozor jer ne mogu da budu pored njega u poslednjim trenucima njegovog života.

Dr Džedot kaže kako će još mnoge porodice proći kroz užas korona krize. Slučajevi rastu velikom brzinom u svim generacijama.

- U Liježu trenutno postoji do 25 posto pozitivnih testova za sve ljude koji dođu na testiranje. Dakle, svaki četvrti test jke pozitivan. Zbog toga, s obzirom na stopu kontaminacije tokom poslednje dve ili tri nedelje, znamo da nas očekuje talas hospitalizacija - upozorio je doktor.

Kako je rekao, mora da se nabavi još kreveta za intenzivnu negu, ali, kao i u drugim teško pogođenim gradovima širom Evrope, veliki problem je pronalazak sestara i medicinskog osoblja.

Ministar zdravlja Belgije upozorio je da se zemlja približava "cunamiju" kovida-19, i možda će doći trenutak kada vlada neće moći da kontroliše šta se dešava.

U ambulantnoj stanici u Liježu, bolničari Crvenog krsta dezinfikuju svoja vozila nakon što su sumnjive pacijente sa kovidom prevezli u bolnicu.

Jedan bolničar Luka Amato rekao je kako u drugom talasu vide više mlađih pacijenata, uključujući i decu. Trenutna situacija ga veoma zabrinjava.

Amato ne veruje da će nedavne restrikcije, kao što je policijski čas, smanjiti broj obolelih.

Iste brige deli medicinsko osoblje u bolnicama širom Valonije. Oni se pripremaju za porast broja pacijenata u narednim nedeljama i nadaju se da neće stvarno postati "nova Lombardija".

Video: Strašne slike iz bolnice u Lombardiji: Pacijenti na krevetima u hodnicima, prikačeni za respiratore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    21. oktobar 2020 | 18:13

    A vi samo napadajte nas sistem koji se izborio i bori da se ovo ni priblizno nama ne dogodi.Ovo je uzas kada nema sankcija nekih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA