≫ 

Drugi talas kosi Evropu, korona nikog ne štedi: Čak i Šveđani uvode mere

Brojevi hospitalizovanih, onih na intenzivnoj nezi i umrlih neprekidno rastu i već uzrokuju ozbiljne probleme zdravstvenim službama u nekim zemljama

  • 1
Korona virus, 2 talas, drugi talas Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Drugi talas korona virusa nezaustavljivo se širi Evropom, dok se u brojnim zemljama obaraju dnevni rekordi u broju novoobolelih. Postoje velike varijacije, ali gotovo nijedna zemlja nije ostala netaknuta - čak ni one koje su bile pošteđene u prvom talasu.

U 31 zemlji u Evropi, u kojima Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti prikuplja podatke, prosečna 14-dnevna stopa obolevanja na 100.000 stanovnika porasla je sa samo 13 sredinom jula na skoro 250 prošle nedelje, prenosi Guardian.

Iako su hospitalizacije, prijemi na intenzivnoj nezi i broj umrlih uglavnom daleko ispod nivoa onih zabeleženih u proleću, oni neprekidno rastu i već uzrokuju ozbiljne probleme zdravstvenim službama u nekim zemljama.

Francuska je prijavila najveći dnevni rekord u broju obolelih od korona virusa - 52.010 novih slučajeva kovid-19, što je najviše novoobolelih u jednom danu od početka pandemije. Dva dana prethodne nedelje imala je preko 40.000 novoobolelih - čime je stopa obolelih na 14 dana porasla na 521. Stroge mere uključujući policijski sat od 21 do 6 ujutru sada pokriva dve trećine stanovništva.

Nemačka, čija je stopa infekcije bila daleko niža nego u većini evropskih zemalja ovog proleća, takođe se suočava sa porastom dnevnih slučajeva: od 5.250 na dan do 13.500 ove nedelje, sa stopom od 319 na 100.000 stanovnika. To je "veoma ozbiljan porast", upozorio je visoki zvaničnik.

Španija, jedna od najteže pogođenih zemalja u prvom talasu, ponovo se suočava sa krizom, postala je prva zapadna evropska zemlja koja je prešla milion slučajeva prošle nedelje, nakon što je zabeležila 20.000 novih infekcija u dva uzastopna dana.

Španija korona virus Španija, korona virus / Foto: Tanjug/AP

Italija, još jedna zemlja koja je teško pogođena u proleću, u petak je zabeležila novi rekord sa 19.000 infekcija, dok raste bojazan da pandemija izmiče kontroli. Sa 14-dnevnom stopom od 240 na 100.000 stanovnika, situacija je "dramatična".

Epidemija u Belgiji, koja je zabeležila jednu od najviših stopa smrtnosti od korona virusa ovog proleća, "izmakla je kontroli" i "najopasnija je u Evropi", rekao je ministar zdravlja, dok je stopa obolelih za 14 dana porasla na 1.115.

Češka republika, koja je bila uspešna u prvom talasu sa jednom od najnižih stopa infekcije na kontinentu, sada je ima jednu od najviših sa stopom incidencije od 1.210. Kao i Belgija, i ona ide ka novoj blokadi.

Švedska, jedna od retkih koja nije uvela potpunu blokadu u martu i aprilu, uvela je obavezne regionalne mere kako bi se izborila sa naglim porastom, tokom kojeg je prošle nedelje broj novih dnevnih infekcija premašio 1.000 sa skoro 150 početkom septembra.

Finska, sa jednom od najnižih stopa zaraze i smrtnosti u Evropi, jedna je od retkih zemalja EU koja se efikasno bori protiv ovog drugog talasa. Teške regionalne mere preokrenule su porast novih slučajeva tokom protekle nedelje, pa je 14-dnevna stopa obolelih sada 52 na 100.000 stanovnika.

Video: Zašto je u martu uvedeno vanredno stanje a sada se ne uvodi bez obzira na veliki broj zaraženih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    26. oktobar 2020 | 11:29

    Ali nijedan migrant nije bolestan!? Ni ovde, ni u Evropi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA