Naučnici uspešno uništili gnezdo džinovskih stršljena: Mogu da ubiju i čoveka

Raspon krila ovih stršljena je veći od 7 centimetara

  • 5

Američki naučnici uspešno su uništili prvo gnezdo džinovskih azijskih stršljena, koje je otkriveno u američkoj državi Vašington zahvaljujući uređaju za praćenje koji je postavljen na neke primerke, pa su ga usisali sa stabla uz pomoć vakuumskog creva.

Reč je o opasnoj invazivnoj vrsti insekta, najveće vrste stršljena na svetu, čiji raspon krila iznosi 7,6 centimetara, piše BBC.

Samo nekoliko ovih opasnih insekata može da uništi pčelinju košnicu za nekoliko sati i ubije stotine pčela pre nego što preuzmu njihovo stanište.

Telo im je dugačko čak 5 centimetara, a osim što uništavaju medonosne pčele, opasni su i za ljude, koje napadaju u odbrani. Višestruki ubodi mogu biti smrtonosni čak i za osobe koje nisu alergične.

 

Njihov otrovni ubod može da prodre i kroz zaštitnu opremu, ali globalno je broj osoba koje ubiju svake godine relativno nizak. Prema podacima vašingtonskog muzeja Smitsonijan svake godine u Aziji ubiju između 30 i 50 ljudi. Prirodno im je stanište u području Azije, od Kine do Japana.

Stršljeni ubice prvi put su primećeni u Kanadi u avgustu 2019. godine, a nekoliko meseci kasnije, u decembru 2019. pojavili su se i u američkoj državi Vašington.

Entomolozi, naučnici koji proučavaju insekte, gnezdo s oko 200 opasnih insekata pronašli su u gradu Blajnu blizu kanadske granice.

U subotu je tim entomologa u zaštitnim odelima, uz pomoć posebnog uređaja, uspeo da usisa gnezdo insekata sa stabla, koje je potom posečeno da bi se sprečilo stvaranje novih gnezda.

Aktivisti za zaštitu životne sredine i naučnici već su duže vreme veoma zabrinuti zbog pada broja insekata u svetu. Međutim, u ovom slučaju radi se o veoma invazivnoj i opasnoj vrsti koja može da ima negativan uticaj na okolinu, ekonomiju i javno zdravlje, upozorili su stručnjaci.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    26. oktobar 2020 | 23:08

    Samo jos fali njih da puste!!!

  • Mrgud

    26. oktobar 2020 | 22:50

    Ima ih i u Srbiji

  • Тодорић

    27. oktobar 2020 | 05:58

    Код нас у Војводини,појавили су се тамно тегет,скоро црни,у била сам једног,и показала сељанима,нико никада није видео...величине окодва,до три цм.Прелепи у боји,али нападају...изгледа као америчка оса убица.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA