Šta je to rekao Makron što je toliko razbesnelo muslimanski svet?

Izjave Makrona izazvale su pravu lavinu kod turskog predsednika koji je pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Protesti su se potom proširili od Pakistana do Sirije, preko Bangladeša do Gaze

  • 41
Turkey France Protest, Protesti Isanbul,  Emmanuel Macron, Emanuel Makron, Turska Francuska protesti

Foto: Tanjug/AP

Tenzije između Evropske unije i Turske su porasle otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upro prstom u mentalno stanje predsednika Francuske Emanuela Makrona, a čelnici EU su osudili njegovu retoriku. Osim Turske, čini se da je ceo muslimanski svet ustao protiv Makrona koji je čak u iranskim novinama završio na karikaturi kao đavo.

Negodovanje je započelo u delovima muslimanskog sveta zbog stava francuskog predsednika prema islamu i njegovog govora koji je održao ranije ovog meseca, pre nego što je došlo do brutalnog ubistva nastavnika Samuela Patija u Parizu.

Izjave Makrona izazvale su pravu lavinu kod turskog predsednika koji je pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Protesti su se potom proširili od Pakistana do Sirije, preko Bangladeša do Gaze.

Makron je 2. oktobra, pred publikom u gradu severozapadno od Pariza, nekih 20 kilometara od mesta gde je kasnije ubijen nastavnik, izneo plan za borbu protiv "separatizma", fokusirajući se posebno na islam, piše Euronews.

- Islam je religija koja doživljava krizu u celom svetu - rekao je on u tom govoru.

Dodao je da je "postojala potreba za oslobađanje islama u Francuskoj od stranih uticaja" i izneo je planove za ukidanje sistema koji dozvoljavaju imamima da se obučavaju u inostranstvu, da se smanji stopa školovanja kod kuće i da se preuzme kontrola nad religijskim finansiranjem.

Mere, praćene unapređenjem obrazovnih, kuluturnih i sportskih usluga, trebalo bi da budu deo nacrta zakona o "sekularnosti i slobodi" koji se očekuje u decembru.

Predsednik je takođe priznao da je Francuska "zakazala" kada je reč o njenim zajednicama imigranata i da je stvorila "sopstveni separatizam" sa getoima "bede i nevolja" u kojima su ljudi bili skupljeni prema poreklu i socijalnom statusu.

Govor, održan nedelju dana nakon napada nožem u Parizu ispred nekadašnjeg sedišta satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" dobro je primljen kod umerenih muslimanskih lidera.

Međutim, kritikovali su ga levičarski političari koji su optužili Makrona za stigmatizaciju muslimana, a neki desničari i zbog neuspeha u borbi protiv imigracija.

Onda je nakon brutalnog ubistva Samuela Patija pre dve nedelje, predsednik branio slobodu govora.

- Nećemo se odreći karikatura i crteža, čak i ako se drugi povuku - rekao je Makron pozivajući na kraj mržnji i nasilju.

Inače, ubijeni nastavnik je nedugo pre zločina svojim učenicima na času pokazivao karikature proroka Muhameda. Nakon njegovog ubistva na zgradi u Parizu, u čast preminulog, prikazani su crteži lista "Charlie Hebdo".

 

Očekuje se da će sada pitanje uloge islama u Francuskoj da ima snažan uticaj u francuskoj predizbornoj kampanji 2022. godine, gde se očekuje da će desnica posebno da istakne to pitanje.

Da podsetimo, ubistvo Samuela Patija je jedan u nizu napada. Najgori teroristički napad dogodio se 2015. godine u Parizu, a sledežće godine je u Nici stradalo 86. godina.

Video: Teroristički napad u Parizu: Odrubio nastavniku glavu vičući Alahu akbar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mnogo

    27. oktobar 2020 | 21:37

    Su uvredljivi ovi muslimani ,za cas im se nesto ne svidja.Najbolje je da se, u sto vecem broju ,vrate odakle su dosli !!!!

  • SaleBg

    27. oktobar 2020 | 20:55

    Lepo je i rekao, jos je bio i blag ...

  • Maki

    27. oktobar 2020 | 22:08

    Na to su trebali misliti pre 100 i kusur godina. Sada je kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA