≫ 

U vreme pandemije sve vlade gledaju samo 2 nedelje unapred, Kina pravi petogodišnje planove: Kako?

Iza zatvorenih vrata vrh Komunističke partije pravio planove do 2035. godine

  • 2
Xi Jinping, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa ostavila je mnoge svetske vlade u haosu i otežala im pravljenje bilo kakvih planova, čak i onih kratkoročnih. Ipak, u Pekingu, kineski lideri prave planove za predstojeću deceniju.

Tokom serije sastanaka, koji su vođeni iza zatvorenih vrata, vrh Komunističke partije pravio je "petogodišnji plan", a usudili su se da prave procene za 2035. godinu, koju je predsednik Si Đinping označio kao krajnji rok da Kina dostigne socijalističku modernizaciju.

Sve što se na plenumu dogovori oblikovaće politiku za celu zemlju od 1,3 milijarde stanovnika, koju će na svim nivoima sprovoditi birokrate Komunističke partije, preduzeća pod državnom kontrolom i svemoćna bezbednosna struktura.

Iako se svi detalji novog petogodišnjeg plana možda neće otkriti dok se kineski parlament ne sastane sledeće godine, ključni ciljevi koji su predstavljeni u državnim medijima uključuju zaokret od rasta BDP-a po svaku cenu, smanjenje emisije ugljenika i "postizanje sopstvenih potreba" u domenu tehnologije i nauke, usred sve većeg pritiska Sjedinjenih Država na tom frontu.

Ova vrsta dugoročnog planiranja je u suprotnosti sa često "prevrtljivom prirodom demokratije", gde su obećanja i planovi koje postavlja jedna vlada podložni tome da ih sledeća poništi - jeste tačka koja se u kineskim državnim medijima često ističe u odbranu legitimiteta pekinškog autoritarnog sistema.

Malo je američkih predsednika koji su žestoko zagazili u menjanje svega, poput Donalda Trampa, koji je po stupanju na dužnost ukinuo veliki trgovinski sporazum, povukao SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma i krenuo u "demontiranje" iranskog nuklearnog sporazuma, u osnovi preokrenuvši svu dugoročnu politiku uspostavljenu za vreme Obamine administracije, piše CNN.

- Kina je zemlja koja drži do date reči - piše u izveštaju državna novinska agencija Sinhua.

- Kada se petogodišnji plan finalizuje, zemlja će, od centralne vlade do lokalnih vlada, obezbediti njegovu primenu - stoji u izveštaju.

Naravno, razlog zbog kojeg Kina može da napravi takve velike planove i da ih sprovede je taj što se njime vlada autoritarnim sistemom koji ne podrazumeva neslaganje i omogućava liderima da budu sigurni u političku stabilnost u narednih pet, ako ne i 15 godina.

Otkako je postao lider 2012. godine, Đinping je neprekidno učvršćivao svoju apsolutnu moć nad Kinom, prikupljajući mnoštvo zvaničnih titula i, kako piše CNN, raščišćavao put da obezbedi sebi vladavinu do kraja života.

Takođe je nemilosrdno izbacio sve potencijalne izazove iz redova Komunističke partije, pokrećući novu fazu svoje antikorupcijske kampanje ranije ove godine koja bi trebalo da traje do 2022, kada treba da bude završen njegov drugi mandat na mestu generalnog sekretara i šefa vojske.

Govoreći početkom ove godine, jedan visoki zvaničnik je rekao da bi antikorupcijska kampanja trebalo da bude u obliku „ispravljanja" kampanje Mao Cedunga koja je dovela do čišćenja rivala i preuzimanja apsolutne kontrole nad Komunističkom partijom 1941. Neki posmatrači sve više veruju u to da će Đingping pratiti obrazac Mao Cedunga, potencijalno preuzimajući titulu predsedavajućeg kada se završave njegovi trenutni mandati, što mu u osnovi omogućava da zadrži vlast, a istovremeno da izbegne narušavanje tradicije predsednikovanja u dva mandata (mada je bilo kakve pravne prepreke je za ovo uklonio Đinping 2018. godine).

Ova apsolutna moć pruža dovoljno prostora da se postave ambiciozni ciljevi za 14. petogodišnji plan zemlje, pa čak i za viziju 2035. godine koja je postavljena ovog meseca, očekujući godinu dana kada će Si Đinping proslaviti 82. rođendan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    29. oktobar 2020 | 14:54

    Pa hvala bogu Kinezi su pametna kulturna nacija samo napred braco srbi su uz vas!!!

  • 💪

    29. oktobar 2020 | 17:36

    Tako to rade prave države

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA