• 3

Dogovor Jermenije i Azerbejdžana: Neće namerno gađati civile, biće i razmene tela poginulih

, Telegraf

Najgore borbe u prethodnih više od 25 godina u Nagorno-Karabahu

  • 3
Nagorno Karabah

Foto: Tanjug/AP

Šefovi dilomatija Jermenije i Azerbejdžana Zohrab Mnatsakanjan i Jejhun Bajramov saglasili su se na sastanku koji je nakon šest sati završen u Ženevi da neće namerno gađati civile i civilne objekte u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha, saopštili su kopredsedavajući Minske rupe.

Dogovorena je i razmena tela poginulih, kao i objavljivanje spiskova zarobljenika u roku od nedelju dana, s ciljem moguće razmene, naveli su izaslanici iz Rusije, Frncuske i SAD.

U saopštenju se navodi da su se strane saglasile da će dostaviti komentare i pitanja u vezi sa mogućim mehanizmima za verifikaciju primirja, u skladu sa izjavom iz Moskve od 10. oktobra.

Napominje se da su se nakon sastanka u Ženevi 30. oktobra strane dogovorile da preduzmu brojne hitne mere, bez obzira na prekid vatre i druge obaveze.

Najgore borbe u prethodnih više od 25 godina u Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanju s većinskim jermenskim stanovništvom, pobudile su strah od većeg rata koji bi mogao uključiti i Rusiju i Tursku, saveznicu Azerbejdžana.

Takođe sadašnji sukob predstavlja pretnju za cevovode koji naftu i gas prenose iz Azerbejdžana na svetska tržišta, ocenjuje Rojters.

Video: Snimak dronom pokazuje strahotu rata za Karabah: Razoren drugi po veličini azerbejdžanski grad

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Niko ne spominje da je Azerbejdžan izvršio agresiju na Nagorno Karabah, već se u svim tekstovima obe tretiraju kao podjednaki krivci za rat. Niko ne piše o tome da je azerbejdžan već zauzeo oko petine teritorije Nagorno Karabaha u ovoj agresiji, i niko ne pita za sudbinu jermenskih izbeglice sa ovih prostora. Očito je da je u toku medijski potpora ovoj agresiji, što je strašno i nepravedno. Mada se mi nemamo čemu čuditi, to nam je sve poznato.

  • Pista

    Saglasili se na sastanku da nece namerno da gadjaju civile jok nego ce slucajno ,eto kako se ratuje I kako svet funkcionise glavesine sede za stolom I uz rakijicu I mezetluke dogovaraju se kako nevin narod jadan I bedan da ratuje I ubija se ,tako bi bilo I ovde na ovim prostorima ,samo ako su se narodi ovog regiona opametili posle svega nece krenuti jedni na druge vec svako na svoje glavesine motkama ,stanglama i resen problem.

  • Mihailović

    Proglase civilne objekte legalnim metama kao NATO u zločinačkoj agresiji na Srbiju...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima