• 9

Snimak koji pokazuje da Azerbejdžan u Nagorno-Karabahu koristi bombe koje prave razorne opekotine?

, Telegraf

Ruski novinar, Aleksandr Koc, objavio je video-snimak kojim se moglo zaključiti da se u ratu na Kavkazu koristi beli fosfor, koji izaziva razorne opekotine

  • 9
Nagorno Karabah, beli fosfor

Printskrin: Youtube/ Sleuth Media

Ruski novinar, Aleksandr Koc, objavio je video-snimak kojim se moglo zaključiti da se u ratu na Kavkazu koristi beli fosfor, ali je kasnije objavio i mišljenje vojnog eksperta da se ne radi o tom oružju.

Prema prvim informacijama, beli fosfor je koristila azerbejdžanska vojska u borbi protiv jermenskih snaga. Koc je podsetio da je isto oružje koristila ukrajinska strana u sukobima u Donbasu, prenose Novosti. Međutim, zvanični Azerbejdžan je demantovao da je koristio beli fosfor. Ministarstvo odbrane ove zemlje tvrdi da ne poseduje oružje i municiju čija je upotreba zabranjena.

U prilog tome i tvrdnja vojnog eksperta Viktora Murahovskog koji kaže da snimak iz Nagorno Karabaha prikazuje dejstvo tipične zapaljive municije, ali da u njoj nema belog fosfora. Slične tvrdnje pojavljivale su se i početkom oktobra.

Beli fosfor je veoma razoran i razvija visoku temperaturu pri udaru.

Prema Trećem protokolu Konvencije o upotrebi konvencionalnog naoružanja, zabranjeno je korišćenje belog fosfora protiv civilnog stanovništva.

Zabranjen je zbog toga što oni koji se nalaze blizu zone pada, zadobiju teške opekotine koje ih mogu lišiti života ili ostaviti sa teškim ožiljcima. Neke žrtve su svedočile da ovo oružje spaljuje meso i kosti, s obzirom na to da opekotine prodiru do mišića i kostiju.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zico

    Pa rat je valjda nece ih gadjat sa dunjama šta je tu cudno , šta rusi i ceo svet baca u Siriju

  • Lucy Ch

    U ratu ko koristi oružje koje miluje,uglavnom oružja ubijaju ljude i nešto usput poruše,posle pobede ili poraza žrtve zaboravljaju i život teče dalje živima.

  • Febo

    Nista cudno,turci(azeri)su to

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima