≫ 

Više od 200 uhapšenih tokom protesta u Belorusiji, policija ispalila metke upozorenja

U demonstracijama je učestvovalo oko 20.000 ljudi

  • 4
Belorusija protesti demonstracije Foto: Tanjug/AP

Više od 200 osoba uhapšeno je tokom današnjih demonstracija u Belorusiji, a policija je ispalila pucnje upozorenja i bacala šok bombe da bi rasterala demonstrante, javlja AP.

Prema navodima organizacije za zaštitu ljudskih prava Viasna, 206 osoba se nalazi na listi uhapšenih, prenosi TAS S.

Najveći broj ljudi uhapšen je na protestima u Mogiljovu, Grodnu i Žodiškiju.

Pristalice opozicije organizovale su danas ponovo, 12. nedelju za redom, demonstracije u Minsku, ovog puta nedozvoljene i pod nazivom Dzjadi (Preci), povodom Dana sećanja na pretke.

Taj dana se obeležava 2. novembra, kada opozicija godinama održava protestne marševe od centra Minska do obližnjeg predgrađa gde se nalaze masovne grobnice žrtava staljinističke represije.

Kako je procenila organizacija za zaštitu ljudskih prava Viasna, u demonstracijama je učestvovalo oko 20.000 ljudi, koji su nosili transparente sa sloganima: "Sećanje naroda traje duže nego život diktature" i "Prestanite s mučenjme svog naroda".

Demonstranti su takođe poručivali "Odlazi" predsedniku Aleksandru Lukašenku, koji je šesti mandat dobio na izborima 9. avgusta za koje opozicija tvrdi da su bili pokradeni i posle kojih su počeli protesti širom zemlje, najveći u 26 godina njegove vladavine.

Velike demonstracije održavaju se skoro svakodnevno na ulicma Minska i drugih gradova, pored toga što policija protiv demonstranata koristi vodene topove, šok bobme, gumene metke i vrši masovna privođenja učesnika protesta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA