Džonson: Nema alternative zatvaranju, nove mere zbog korone i u Italiji

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najviše umrlih od kovid-19 u Evropi, bori se sa više od 20.000 novoobolelih dnevno

  • 0
Korona virus, koronavirus, Velika Britanija, Engleska, sahrana dečaka Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson obrazložiće danas da nema alternative zatvaranju Engleske, a Donji dom parlamenta priprema se da se izjasni o novim mera za obuzdavanje drugog talasa pandemije kovid-19.

Kako podseća Rojters, pošto se tokom prošlog meseca opirao pritiscima da se ponovo uvede zatvaranje na nacionalnom nivou, Džonson je u subotu objavio da će nove restriktivne mere biti uvedene u Engleskoj od ponoći u četvrtak i trajati do 2. decembra.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najviše umrlih od kovid-19 u Evropi, bori se sa više od 20.000 novoobolelih dnevno, a naučnici upozoravaju da bi ove zime moglo da dođe do najgoreg scenarija, odnosno da broj umrlih pređe 80.000.

- Podaci naših naučnika ukazuju da ako ne delujemo sada, suočićemo se ove zime sa dva ili više puta većim brojem umrlih nego u prvom talasu -  javlja Rojters da će, kako navode u njegovom kabinetu, danas reći Džonson, a prenosi Tanjug.

- Suočeni sa ovim brojkama, nema alternative, nego nego preduzeti akciju na nacionalnom nivou -  reći će, prema agenciji, premijer.

U Britaniji je od početka pandemije umrlo 46.717 ljudi.

Prema novim merama, prodavnice koje prodaju osnovnu robu, škole i fakulteti nastaviće da rade, ali će pabovi i restorani biti zatvoreni, osim za isporuke.

Poslanici će o novim merama glasati u sredu, a i opoziciona Laburistička partija saopštila je da će ih podržati.

Ostale pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva - Škotska, Vels i Severna Irska, donose svoje sopstvene mere za zatvaranje, i već su prošlog meseca uvele oštrija zdravstvena ograničenja.

Velika Britanija, Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Ministar Majkl Gov izjavio je u nedelju da će zatvaranje zemlje biti produženo i posle 2. decembra, ako bude potrebno, mada Rojters navodi da će Džonson reći da to nije u planu.

I Italija uvodi nove mere

I premijer Italije Ðuzepe Konte danas će u parlamentu podneti novi izveštaj o epidemiološkoj situaciji u zemlji i predložiti nove restriktivne mere koje bi mogle stupiti na snagu odmah.

Prema pisanju italiajnskih medija, nove mere predviđaju “ciljano zatvaranje područja u kojima se zaraza najviše širi i zatvaranje granica između regiona”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA