≫ 

Snouden traži rusko državljanstvo: Ne želi da rizikuje da ga odvoje od sina

Snouden je pobegao iz SAD i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. godine obelodanio poverljive podatke o širokoj operaciji domaćeg i međunarodnog nadzora koji je vršen po nalogu američke Agencije za nacionalnu bezbednost

  • 0
Edward Snowden, Edvard Snouden Foto: Tanjug/AP

Američki uzbunjivač, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije koga traži Vašington, Edvard Snouden (37) i njegova supruga Lindzi zatražili su rusko državljanstvo kako ne bi bili primorani da se odvajaju od sina čije rođenje očekuju uskoro, u doba pandemije i zatvorenih granica.

Prema rečima ruskog advokata Anatolija Kučerena koji zastupa Snoudenove, par očekuje rođenje deteta krajem decembra, javlja Tanjug.

Snouden je pobegao iz SAD i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. godine obelodanio poverljive podatke o širokoj operaciji domaćeg i međunarodnog nadzora koji je vršen po nalogu američke Agencije za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Amerika već godinama zahteva izručenje Snoudena koji je u SAD optužen za krivično delo špijunaže.

- Lindzi i ja ostajemo Amerikanci i vaspitavaćemo našeg sina u duhu vrednosti Amerike koju volimo i slobodnog izražavanja mišljenja. Želimo da se naš sin osećao kao kod kuće gde god da živi - rekao je Edvard Snouden.

Rusija je Snoudenu odobrila stalni boravak, što je znak da bi mogao dobiti i rusko državljanstvo, a američki predsednik Donald Tramp je u avgustu izjavio da razmatra moguićnost da Snoudenu oprosti za delo koje mu se stavlja na teret.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA