Francuska zabranjuje turske "Sive vukove": Demoliran spomenik posevećen stradalim Jermenima

Četiri osobe povređene su kod Liona prošle srede u sukobu između turskih nacionalista i Jermena koji su protestovali zbog azerbejdžanske ofanzive u Nagorno-Karabahu

  • 2
Sivi vukovi, unisten memorijalni spomenik Foto: Profimedia/AFP

Francuska će zabraniti tursku ultranacionalističku grupu poznatu kao "Sivi vukovi", rekao je ministar unustrašnjih poslova nakon što je tokom vikenda oskrnavljeno spomen obeležje žrtvama genocida nad Jermenima.

- Najblaže rečeno, govorimo o posebno agresivnoj grupi - rekao je ministar Žerald Darmanin.

Njegova najava usledila je nakon što je memorijalni centar izvan Liona posvećen masovnim ubistvima Jermena u Osmanskom carstvu, koje Jermenija i Francuska smatraju genocidom, oštećen proturskim sloganima, uključujući "Sivi vukovi" i "RTE" što su inicijali turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, navodi "France 24".

Incident u gradu Desen Šarpje dogodio se u pozadini intenzivnih tenzija u Francuskoj između jermenske manjine i turske zajednice zbog sukoba u Nagorno-Karabahu.

Turska snažno podržava saveznika Azerbejdžan u sukobu oko regije koja je deo Azerbejdžana, ali koji kontrolišu jermenski separatisti od rata devedesetih, kada se Sovejetski Savez raspao.

Četiri osobe povređene su kod Liona prošle srede u sukobu između turskih nacionalista i Jermena koji su protestovali zbog azerbejdžanske ofanzive.

Potez Darmanina rizikuje da dodatno podstakne tenzije sa Ankarom.

U Turskoj su "Sivi vukovi" usko povezani sa Strankom nacionalističkog pokreta (MHP) Devleta Bacelija koja je imala politički savez sa Erdoganovom Satrankom pravde i razvoja (AKP).

Smatraju se militantnim krilom MHP i izazivali su haos na ulicama Turske sedamdesetih i osamdesetih godina kada su se njihovi članovi često sukobljavali sa levičarskim aktivistima.

Tako je nedelja napetosti između Turske i Francuske dostigla vrhunac nakon što je Erdogan pozvao da se preispita mentalno zdravlje francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Video: Snimak dronom pokazuje strahotu rata za Karabah: Razoren drugi po veličini azerbejdžanski grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    2. novembar 2020 | 20:01

    Bravo za Francusku nek nastave tako, preko tih udrzuzenja i clubova oni kovaju mrezu i substrukturu.

  • Laki

    2. novembar 2020 | 20:06

    Drumovi ce pozelet turaka al turaka vise nece biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA