≫ 

"Ovo je naša Evropa, nećemo popustiti": Lideri osudili napade - moramo da ustanemo protiv nasilja

Ceo svet je iskazao solidarnost sa Austrijom nakon jednog od najgorih terorističkih napada u istoriji

  • 11
Beč teroristički napad Tramp, Makron, Merkel,  Šarl Mišel Foto: Tanjug/AP

Evropa, ali i svet osudili su teroristički napad u Beču, u kojem su ubijene četiri osobe, dok je policija likvidirala napadača. Svetski lideri takođe su poručili da svi moramo da ustanemo protiv nasilja, kao i napadi na nevine moraju da se zaustave.

Tramp: Napadi na nevine moraju da se zaustave

Američki predsednik Donald Tramp oglasio se danas povodom napada u Beču, ističući da napadi na nevine ljude moraju da se zaustave.

On je na Tviteru napisao da je SAD uz Austriju, Francusku i celu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamske teroriste.

- Molimo se za građane Beča nakon još jednog gnusnog akta terorizma u Evropi. Ovi napadi zla protiv nevinih ljudi moraju da se zaustave. SAD je uz Austriju, Francusku i celu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući radikalne islamske terorirste - napisao je Tramp.

Makron: Ovo je naša Evropa, nećemo popustiti

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da Francuzi dele tugu Austrijanaca posle terorističkih napada u Beču, najavljujući borbu protiv neprijatelja Evrope.

- Mi, Francuzi, delimo šok i tugu Austrijanaca posle napada u Beču. Nakon Francuske, prijateljska zemlja je na udaru. Ovo je naša Evropa. Naši neprijatelji moraju da znaju sa čim imaju posla. Nećemo popustiti ni pred čim - napisao je sinoć Makron na Tviteru.

Merkel: Nemačka uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizm

Nemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je terorističkim napadima u Beču i ističe da je Nemačka čvrsto uz Austriju u borbi protiv islamskog terorizma.

- U ovim užasnim satima, kada je Beč postao meta terorističkog nasilja, moje misli su uz građane i snage bezbednosti koje se suočavaju sa opasnostima - poručila je Merkel u saospstenju koji je na Tviteru objavio njen portparol.

Ona je istakla da Nemci izražavaju solidarnost sa svojim austrijskim prijateljima, prenosi Rojters. "Borba protiv islamskog terorizma je naša zajednička borba", poručila je nemačka kancelarka.

Bajden: Svi da ustanemo protiv nasilja

Kandidat demokrata za predsednika SAD Džo Bajden poručio je nakon terorističkih napada u Beču da svi ujedinjeno moraju da ustanu protiv mržnje i nasilja.

- Nakon sinoćnih užasnih terorističkih napada u Beču u Austriji, Džil i ja se molimo za žrtve i njihove porodice. Moramo se ujediniti protiv mržnje i nasilja - napisao je on na Tviteru.

Mišel: Evropa osudila "kukavički" napad u Beču

Evropa snažno osuđuje kukavički čin koji je zločin nad životom i ljudskim vrednostima", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle terorističkog napada u Beču.

Šarl Mišel je, neposredno posle napada u Beču, sa svog Tviter naloga uputio reči saučešća žrtvama i građanima Beča.

- Mi stojimo uz Austriju - zaključio je Miešel.

Bec, teroristicki napad, pucnava Foto: Tanjug/AP

Borelj: Napad u Beču je kukavčki čin nasilja i mržnje

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, kaže da je šokiran i pogođen vestima o napadu u Beču i poručio svom građanima Beča da EU stoji uz njih.

- Radi se o kukavičkom činu nasilja i mržnje - poručio je sinoć Borelj na svom Tviter nalogu.

Žosep Borelj je iskazao saučešće sa žrtvama napada, njihovim porodicama i svim građanima Beča.

Lajen: Puna solidarnost Evrope sa Austrijom

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je "šokirana i tužna zbog brutalnog napada" koji se dogodio u Beču.

- Evropa stoji u punoj solidarnosti sa Austrijom. Zajedno samo jači od mržnje i terora - napisala je fon der Lajen na svom Tviteru.

Ona je uputila saučešće familijama žrtva i austrijskom narodu.

Video: Pešadijska paljba u rafalima se prolama ulicama Beča: Kao da je 1945.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja Bec

    3. novembar 2020 | 08:45

    Pa vi ste ih pustili u Evropu,ajde sprecite sad napade. Koga od njih boli uvo sta se nama sinoc desilo sto dece ne smeju u skolu i sto strahujemo da izadjemo na ulicu.

  • Made in ...

    3. novembar 2020 | 09:35

    Dobro kazu, ustanimo protiiv nasilja. Ali nasilje je i bombardovanje Sirije, Iraka, Srbije, Bosne, Libije....... poklanjanje teritorije teroristima. Sve je to nasilje, Evropo i Svete.

  • Ganimed

    3. novembar 2020 | 09:32

    У вези са најновијим догађајима у Аустрији, позивамо обе стране да одмах зауставе ватру и седну за преговарачки сто. Поред тога, апелујемо на аустријску полицију да не користи прекомерну силу против бораца за слободу. Отприлике тако су Аустријанци саветовали Савезну Републику Југославију пре 20 година када су албански „борци за слободу" напали српску војску и полицију на Косову и Метохији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA