≫ 

Oružje koje drži terorista verovatno proizvedeno u fabrici u Kragujevcu? Ovi detalji ukazuju na to

Na mutnoj fotografiji mogu razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dela obloga cevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici

  • 15
Napadač Beč Austrija teroristički napad Printskrin: Instagram

Automatska puška koju u ruci drži terorista za kojeg najtiražniji nemački dnevni list Bild tvrdi da je jedan od bečkih terorista, najverovatnije je proizvedena u fabrici oružja u Kragujevcu, kaže za  Nezavisne novine Aleksandar Radić, vojni stručnjak iz Beograda.

Objašnjava da se na mutnoj fotografiji mogu razaznati elementi poput oblika tromblonskog nišana i donjeg dela obloga cevi, koji su karakteristični za oružje proizvedeno u ovoj fabrici.

Kaže i da postoji nekoliko načina na koje je oružje moglo dospeti u ruke bečkih terorista.

Jedan način je putem ilegalne trgovine, jer na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u područjima obuhvaćenim ratnim dejstvima i dalje postoje stotine hiljada komada ilegalnog oružja. Radić naglašava da šverceri te puške na Balkanu plate nekoliko desetina ili stotina evra, a onda prodaju u zemljama Evrope za više od hiljadu evra.

Drugi način je da je oružje kupljeno legalno od strane neke treće zemlje, a onda tim putem dospelo ilegalnim kanalima u Beč ili neki drugi evropski grad.

Treći način je, kako kaže, kroz saradnju kriminalnih grupa koje su poreklom sa zapadnog Balkana a sada se nalaze u zemljama EU.

Aleksandar Radić Aleksandar Radić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Radić naglašava da ako se ispostavi da je u terorističkom napadu korišteno oružje iz Kragujevca, to ne bi bilo prvi put, jer podseća da su i teroristi u Parizu pre nekoliko godina u napadu na magazin Šarl Ebdo koristili oružje s prostora bivše Jugoslavije.

Ističe i da je važno da policijske i bezbednosne agencije iz regiona i zemalja EU nastave tesnu saradnju, kako bi se smanjila opasnost da oružje s naših prostora završi u rukama islamista ili organizovanih kriminalnih grupa.

Video: Hände hoch!: Policija na motorima juri osumnjičene za teroristički napad u Beču

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. novembar 2020 | 11:45

    Kakve veze ima gde je proizvedeno

  • Milojko

    3. novembar 2020 | 11:32

    Znas kad sam znao.Svud u svetu ima naseg oruzija gledo sam na tv neka plemena U Afriki i oni imaju nase oruzije!!!

  • фебо

    3. novembar 2020 | 12:01

    I?oruzje samo po sebi ne ubija,tako da nema veze odakle je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA