≫ 

Ispovest Srpkinje iz žarišta bečkog terora: "Neće biti isto, ovo je borba protiv onih koji žele rat"

Škole i vrtići su danas zatvoreni, ostajem kod kuće uz dete, ali panika i strah vladaju i u sopstvenom stanu, ništa više neće biti isto - ispričala nam je Srpkinja koja živi i radi u Beču

  • 30
majka i dete , Beč Austrija teroristički napad u Beču Foto-kolaž: Tanjug/AP, Pixabay

Neprospavana noć, zavijanje policijskih i vatrogasnih sirena, nadletanje helihoptera iznad zgrada - ovako prvo jutro posle terorističkog napada u Beču opisuje Srpkinja A.M. koja godinama živi i radi u Austriji, ovde ima svoju porodicu, karijeru i dom.

- Trebalo bi da se spremamo za posao, a dete za vrtić, ali niko ne zna da li sme da napusti svoj stan. Sa terase se ne vidi i ne čuje niko na ulici. Škole i vrtići su danas zatvoreni, ostajem kod kuće uz dete, ali panika i strah vladaju i u sopstvenom stanu - rekla je A.M. za Telegraf.

Kako nam je ispričala, svi njeni prijatelji su uplašeni, niko ne sme da izađe čak ni do prodavnice, prate zvanične medije i u stalnom su kontaktu sa prijateljima i firmama, jer je većina njih danas ostala u svojim domovima.

Predsednik i premijer Austrije, Aleksandar van der Belen i Sebastijan Kurc, danas su se obratili javnosti i apelovali na građane da ostanu u svojim domovima i izbegavaju uži centar grada.

- Od sutra ćemo da nastavimo dalje sa našim životima ovde, ali neće više ništa biti isto. Mislili smo svih ovih godina da je Beč mesto gde su kvalitet života i sigurnost nešto po čemu se razlikuje od drugih evropskih metropola.

Po rečima premijera, kaže A.M., "ovo nije borba protiv Austrijanaca i migranata, hrišćana i muslimana, ovo je borba između velikog broja ljudi koji žele u spokoju i miru da žive i samo nekoliko onih koji žele rat".

- Verujemo da je Austrija sigurna policijska država koja će da uzvrati udarac terorističkoj politici ovde. Beč jeste drugačiji od drugih, želim da tako i ostane.  Način života koji mi ovde živimo nekome je zasmetao ili je Austrija preduzela neke političke korake koji su isprovocirali ovaj događaj - izjavila je ona.

Podsetimo, prema zvaničnim informacijama koje je do sada iznela policija, u terorističkom napadu koji se dogodio sinoć na ulicama Beča, ubijeno je pet osoba, među kojima je bio i jedan od napadača, inače terorista albanskog porekla. Povređeno je njih 17, od kojih je 6 u teškom stanju.

Na ulicama, u kafićima i restoranima glavnog grada Austrije, sinoć je bio prisutan veći broj ljudi. Oni su izašli kako bi iskoristili veče pred ponovno uvođenje policijskog časa, zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, a koji stupa na snagu danas i trajaće do daljeg od 20 časova uveče do 6 ujutru.

Video: Teroristički napad u Beču: Više mrtvih i ranjenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    3. novembar 2020 | 17:03

    Vekovima je Srbija bila štit Austrougarskoj monarhiji i zapadnoj Evropi od muslimanskog jatagana. Onog časa kada ste pljunuli na Srbiju i stali vojno i logistički na stranu mudžahedina a protiv Srba i dozvolili muslimansku državu u Bosni i Hercegovini i Kosovu i Metohiji, gde ste zatvarali oči kada su Srbima sekli glave i ubijali ih, sada ste dočekali da ti isti sada vama seku glave u Parizu i ubijaju u Beču. Narod je lepo rekao " Ko s' đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju". Došlo je vreme da ti koji su ubijali Srbe a vi ih nazivali borcima za slobodu danas ubijaju vas ali ih sada nazivate teroristima.

  • Mladic

    3. novembar 2020 | 16:55

    Kad smo se mi borili protiv djihadlija u Bih i na Kosovu Austrijanci su nazivali djihadlije borci za ljudska prava otkud sad odjednom da ih prekrste u teroriste nije mi jasno

  • hogar

    3. novembar 2020 | 16:01

    svi znaju da je ovo pocetak sukoba civilizacija hriscana i mudzosa...... sada ce mudzosi traziti teritoriju a posle da onima kojima se ne svidja serijat idu iz Austrije to su porucili migranti gradjanima Svedske i vas to ceka.... rat je blizu da li vidite da ih neko namerno gura ka Evropi.... zasto neidu u bogate arapske zemlje imaju istu kulturu obicaje, ali tamo nema demokratije za ono sta rade u Evropi njihovi bi im odrubili glavu.. i odakle im toliki novac za svercere, skupe mobilne telefone, ko im to omogucava... ISIS je u Evropi ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA