≫ 

David nije izručen Srbiji već je pušten iz pritvora u Nemačkoj: A onda je masakrirao svoju devojku

Prema obdukcionim nalazima, žrtva ja zadobila 49 uboda nožem

  • 0
Ubistvo nožem, ubio ženu, muškarac, krvav nož, napad Foto: A. Nalbantjan

Davida G. nemačke vlasti nisu isporučile Srbiji zbog kašnjenja dokumenata. Pustili su ga iz pritvora, a on je nakon toga ubio svoju devojku. Sada u Hagenu počinje rasprava o mogućim "propustima pravosuđa".

- Kada je David G. (24), prema optužnici, nožem masakrirao svoju devojku (38), zapravo je trebalo da bude u zatvoru - piše tabloid Bild o slučaju srpskog državljanina koji je u Nemačkoj uhapšen 24. aprila ove godine zbog zahteva za izručenje Srbiji, prenosi Dojče vele.

Za njime je, naime, Srbija raspisala međunarodnu Interpolovu poternicu, jer je u toj zemlji 2018. osuđen na 12 godina zatvora zbog trgovine ljudima.

Ali, kako ističe "Bild", "ekstradicioni pritvor može da traje najviše 40 dana. Zbog toga što su potrebna dokumenta iz Srbije kasnila jedan dan, Davida G. morali su 2. juna da puste iz ekstradicionog pritvora."

"Propusti pravosudnih organa"

Ove srede pokrajinski Odbor za pravosuđe Severne Rajne Vestfalije pozabaviće se mogućim "propustima pravosudnih organa".

Eventualni "propusti pravosudnih organa" doveli su do toga da David G. nedelju dana nakon puštanja na slobodu ubije svoju devojku Violetu R, čiji je leš u fazi raspadanja policija pronašla 15. juna.

Nakon toga je ponovo izdat nalog za njegovo hapšenje. "Bild" navodi da je on uhapšen dan kasnije i "iz njegovih kandži oslobođena žrtvina trogodišnja kćerka".

"Prema obdukcionim nalazima, žrtva ja zadobila 49 uboda nožem, a zbog presečenih arterija, Violeta R. je iskrvarila pored sofe". U tekstu se dalje navodi da je potom "državni tužilac Nils Varmbold (37) podigao optužnicu za ubistvo iz ljubomore".

Proces bi mogao da počne još ove godine.

Izručenje je rutinska stvar

"Izručivanje počinilaca krivičnih dela njihovim matičnim zemljama između evropskih država danas je rutinska stvar", o istom slučaju piše Frankfurter algemajne cajtung i naglašava da je u slučaju Srbina koji živi u Hagenu došlo do "komplikacija sa užasnim posledicama".

"U izveštaju koji je Odboru za pravosuđe Severne Rajne-Vestfalije dostavio ministar pravde Peter Bizenbah (CDU) u početku je sve izgledalo kao u priručniku", piše frankfurtski dnevnik.

Ubistvo nožem, nož, ubica, fantomka Foto ilustracija: Shutterstock

Policija je u okviru istražnog procesa pretresla njegov stan, službenici nisu naseli na njegove lažne papire i brzo su otkrili njegov identitet. "Kada su mu uzeti otisci prstiju i upoređeni s bazom podataka, ustanovilo se da su srpske vlasti za njim izdale Interpolovu crvenu poternicu".

Pogrešan datum

List dalje piše o njegovom puštanju 2. juna iz ekstradicionog pritvora i pojašnjava da je do tada u protokolu procesa stajao datum "3. juni kao krajnji rok".

"Prema izveštaju Ministarstva pravde Severne Rajne-Vestfalije vlasti su narednih dana više puta jedna drugoj ukazivale na tačan datum. Savezna služba za pravosuđe prosledila je 29. maja mejl ambasade Srbije nadležnim službama pokrajine. U atačmentu mejla bili su dokumenti o izručenju.

Problem: kasnili su originalni dokumenti. Nisu stigli ni 2. juna u Ministarstvo spoljnih poslova. Istog dana tokom ranog popodneva obavljene su konsultacije Glavnog državnog tužilaštva i Višeg zemaljskog suda u Hamu i došlo se do sledećeg zaključka: član 16 Evropskog sporazuma o izručenju ne ostavlja manevarski prostor - nalog za pritvor mora biti ukinut. Dva i po sata kasnije Srbin je bio slobodan", piše "Frankfurter algemajne cajtung".

Kako se Ministarstvo spoljnih poslova javilo 3. juna sa informacijom da su dokumenti stigli. "Dva dana kasnije Generalno državno tužilaštvo zatražilo je izručenje, koje je 9. juna izdao Viši zemaljski sud. 15. juna policajci iz Hagena ulaze u stan Srbina, ali ga ne nalaze. Umesto toga, nalaze ženski leš sa znacima nasilja.“

Frankfurtski dnevnik dodaje da je Srbin uhapšen dan kasnije u Izerlonu, kao i da je na saslušanju priznao da je "ubio ženu 9. juna" -dakle na dan kada je sud izdao nalog za izručenje.

Video: Kuća u Leskovcu u kojoj se dogodio stravičan masakr

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA