"Afrička Jugoslavija": Etiopija je na pragu građanskog rata

Tenzije između Adis Abebe i TPLF eskalirale su u septembru kada je Tigrej održao regionalne izbore u inat federalnoj vladi

  • 2
Etiopija Foto: Tanjug/AP

U etiopskoj regiji Trigrej danas su zabeležena jaka granatiranja, a smatra se da je više od 20 etiopskih vojnika ranjeno usled sve većih etničkih sukoba.

Izbori za Reutres navode da se dve desetine vojnika leči u klinici blizu granice sa regiojom Amhara.

Premijer Etiopije Abij Ahmed koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir za rešenje spora sa susednom Eritrejom odbio je da zaustavi vojnu kampanju u regionu Tigrej koja bi mogla da dovede do građanskog rata, navodi Sputnik.

Federalne trupe sukobile su se u sredu s snagama Tigreja u severnom regionu nakon što je Abij tvrdio da je vladine baze napali Tigrejski narodnooslobodilački front (TPLF).

TPLF je bio dominantna politička snaga u Etiopiji više od 20 godina, ali je propala sa Abijem koji je na vlast došao 2018. godine.

Tenzije između Adis Abebe i TPLF eskalirale su u septembru kada je Tigrej održao regionalne izbore u inat federalnoj vladi.

Etiopija je sada u opasnosti od ulaska u građanski rat sličan onom koji se devedesetih dogodio u Jugoslaviji, piše Sputnik.

U poslednjih godinu dana bilo je mnoštvo međuplemenskog nasilja, a tokom vikenda su naoružani napadači ubili 32 osobe i zapalili 20 kuća na zapadu zemlje.

Za ubistva je optužena grupa koja se odvojila od Oslobodilačkog fronta Oromo.

Zemlja je etnička mešavina različitih plemena - Amhara, Oromo, Tigrajan, Somali, Sidama, Gurag...

U većini borbi učestvovao je TPLF, koji je predvodio Meles Zenavi, koji je 1991. godine postao predsednik Etiopije.

Vodio je zemlju do svoje smrti 2012. godine.

Video: Snimak dronom pokazuje strahotu rata za Karabah: Razoren drugi po veličini azerbejdžanski grad

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    5. novembar 2020 | 18:59

    Дај Боже да грешим али још једна земља са Православним живљем је на мети бораца за људска права које подржавају демократске и цивилизоване ( ма шта год то значило ) државе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA