Da li Tramp može da traži ponovno prebrojavanje glasova u Džordžiji?

Sada kada je Bajden preuzeo vođstvo u Džordžiji, svi se pitaju da li će Tramp moći da traži ponovno prebrojavanje glasova

  • 0
Izbori u Americi, američki izbori, SAD Foto: Tanjug/AP

Tramp je jutros primio veliki udarac. Džo Bajden ga je prešišao po broju osvojenih glasova u Džordžiji, što bi Trampa, ukoliko se situacija ne promeni, moglo da košta pobede.

Sada se svi pitaju da li Tramp može u ovoj državi da traži novo prebrojavanje glasova. Naime, za razliku od nekih drugih država Džordžija ne pokreće automatski ponovno brojanje prema državnom zakonu. Kakvi su onda propisi?

Teoretski, Tramp bi mogao da traži ponovno brojanje, i to u slučaju da je razlika manja od 0,5 odsto. Ponovno prebrojavanje mora da se traži dva dana nakon što određeni okrug "overi rezultate". Izborni službenici, takođe, mogu da zahtevaju ponovno prebrojavanje pod određenim okolnostima. Nema postavljenih rokova za završetak.

Koja su pravila?

Zakon u Džordžiji dozvoljava da ponovno prebrojavanje može biti zatraženo u sledećim uslovima.

Ukoliko je razlika u broju glasova manja ili jednaka 0,5 odsto, kandidat može da zatraži ponovno brojanje najkansnije dva radna dana od potvrde rezultata. Izborni zvaničnik može da naredi ponovno brojanje ukoliko smatra da postoji neslaganje ili greška u povratima. U okruzima koji koriste papir ili skenirane glasačke listiće, bilo koji kandidat ili politička stranka može podneti peticiju izbornom zvaničniku da donese takav nalog. U okruzima koje koriste mašine za glasanje bilo koja tri elektora okruga mogu da zahtevaju isto.

Za ustavne amandmane i obavezujuća referendumska pitanja, Odbor za objavljivanje ustavnih amandmana može, po sopstvenom nahođenju, da zatraži ponovno brojanje ako je razlika manja ili jednaka 0,5%, i to u roku od dva radna dana nakon potvrđivanja rezultata.

Državni sekretar može zatražiti prebrojavanje po svom nahođenju ako kandidat za saveznu ili državnu kancelariju zatraži od kancelarije pozivajući se na očigledna odstupanja ili greške u prijavama.

Ko plaća traženo ponovno brojanje?

Zakon ne precizira ko je odgovoran za troškove povezane sa traženim ponovnim brojanjem, ali državni sekretar je naznačio da država snosi sve troškove.

Da li je dostupan povraćaj za tražene troškove ponovnog brojanja? Ne, prema rečima državnog sekretara, država pokriva troškove zahtevanih ponovnih brojanja.

Isto tako treba znati da se ne može zahtevati delimično ponovno brojanje.

Video: Napeto prebrojavanje glasova i dalje traje: Pensilvanija ključna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA