≫ 

Evropa obara korona rekorde: Italija "zaključala" regione, Pariz pooštrio mere, zemlje uvode blokade

Brojne zemlje odlučile su se za lokalne blokade kako bi zaustavile širenje virusa nakon što su zabeležile najveći broj slučajeva od početka pandemije

  • 0
Korona virus, covid 19, mapa sveta, planeta Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Regije u Italiji, koje su najteže pogođene u drugom talasu korona virusa, ušle su u petak u novu blokadu nakon što je zemlja dan ranije zabeležila najviši dnevni broj obolelih i umrlih. I Pariz je pooštrio mere, dok brojne zemlje u Evropi uvode nove blokade kako bi obuzdale infekciju.

Italija je pod nacionalnim policijskim časom od 22 do pet sati ujutru, barovi i restorani zatvaraju se u 18, dok određena područja imaju još teže restrikcije.

Stanovnici u regijama koje su u crvenoj zoni - Lombardija, Pijemont, Dolina Aoste i Kalabrija - smeju da napuste domove samo zbog posla, zdravlja ili neophodnih stvari.

Oni u narandžastim zonama ne smeju da napuste svoje gradove osim zbog posla i zdravstvenih razloga, dok barovi i restorani smeju da imaju samo dostavu ili uslugu za poneti.

Italija korona virus Foto: Tanjug/AP

Italija je u četvrtak prijavila 35.505 novih slučajeva i 445 smrti, čime je ukupan broj obolelih porastao na 824.879 i 40.192 smrti.

- Ove cifre nisu dobar znak. Virus je ubrzao i mi moramo da ga zaustavimo - rekao je italijanski zvaničnik.

U susednoj Francuskoj Pariz je objavio strože mere nakon što je država prijavila rekordan broj novoobolelih u četvrtak - 58.046. Francuska sada ima najviši broj obolelih u Evropi - 1,6 miliona infekcija.

Od petka dostava hrane, usluga za poneti i prodaja alkohola zabranjeni su u Parizu od 22 do šest sati ujutru.

U Nemačkoj je u četvrtak zabeleženo 21.506 novih infekcija, što je prvi put da je broj veći od 20.000.

Nove blokade dok slučajevi rastu

Grčka će u subotu ući u tronedeljnu blokadu nakon što je zabeležila skoro 10.000 slučajeva za pet dana.

Ljudi će morati da se jave vlastima pre nego što napuste kuće, dok će srednje škole biti zatvorene.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Oslu se zatvaraju pozorišta, bioskopi, teretane i bazeni, a restorani i barovi više neće moći da služe alkohol, saopštili su nadležni.

- Brojke su jasne. Broj zaraženih slučajeva raste - rekao je gradonačelnik Osla Rajmond Johansen i najavio svojevrsno "društveno zaključavanje" u gradu.

Dan ranije je premijerka Erna Solberg najavila nove mere i restrikcije uključujući preporuku građanima da izbegavaju putovanja i izlazak iz kuće, prenosi Rojters.

U regionu na severu Danske uvedene su mere karantina, nakon što su među kunama uzgajanim radi krzna potvrđeni slučajevi zaraze mutiranim oblikom korona virusa, prenosi AP.

Korona virus, koronavirus, Danska Foto: Tanjug/AP

Premijer Danske Mete Frederiksen je rekao da je cilj mera da se spreči širenje zaraze, a potez je usledio dva dana nakon što je vlada naredila odstrel 15 miliona kuna koje se radi krzna uzgajaju na 1.139 farmi u Danskoj.

Karantin je uveden u sedam opština na severu Danske u kojima živi oko 280.000 ljudi.

Broj slučajeva kovid-19 u Švedskoj se brzo povećava i situacija je vrlo ozbiljna, izjavio je premijer Stefan Lofven, najavljujući strože preporuke za još tri regiona.

Nove regionalne smernice znače da će 70 odsto Šveđana sada živeti pod strožim, mada i dalje dobrovoljnim preporukama koje uključuju rad od kuće, ako je moguće, i izbegavanje javnog prevoza, tržnih centara i teretana.

Video: Arena se ubrzano puni pacijentima: Situacija sa koronom u Beogradu sve gora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA