Lukašenko otvorio nuklearnu elektranu: Litvanija se usprotivila, Viljnus udaljen 50 kilometara

Aleksandar Lukašenko je poručio da je nuklearna elektrana u Astravcu novi korak u budućnost

  • 7
Lukasenko, Belorusija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otvorio je nuklearnu elektranu u Astravcu, kojoj su se usprotivile neke susedne zemlje zbog zabrinutosti oko bezbednosti.

Aleksandar Lukašenko je poručio da je nuklearna elektrana u Astravcu novi korak u budućnost, ka osiguravanju energetske bezbednosti države.

- Ovo je istorijski trenutak. Zemlja će postati nuklearna sila - rekao je Lukašenko u komentarima emitovanim na državnoj televiziji.

Nuklearnoj elektrani, koju je izgradila ruska državna kompanija Rosatom, a finansirala Moskva sa zajmom od 10 milijardi dolara u blizini grada Astraveca, u zapadnom regionu Hrodno, energično se suprotstavila Litvanija, čiji je glavni grad Viljnus udaljen samo 50 kilometara od nje, preneo je Rojters.

Beloruski opozicionar Andrej Sanikov, koji je bio zatvoren nakon izborne trke protiv Lukašenka 2010. godine, napisao je na Tviteru da je nuklearna elektrana geopolitičko oružje za Lukašenka i Kremlj protiv Evropske unije i radioaktivna opasnost za Belorusiju i Evropu.

Video: Belorusija, zemlja čuda: Nema siromašnih ali nema ni demokratije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    7. novembar 2020 | 13:54

    Samo ti Lukašenko misli na svoju zemlju,njen prosperitet,svoj narod,jer to rade svi normalni državnici. Dok god te neprijatelji kude što domaći što strani znaj da si na dobrom putu.

  • Laki

    7. novembar 2020 | 13:43

    Srecno moji pravoslavci ziv bio Lukasenko.

  • Toma

    7. novembar 2020 | 13:37

    Svaka cast pravoslavni rode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA