Analitičari saglasni: "Tramp bi mogao da napravi pustoš u narednih 90 dana na funkciji predsednika"

Stručnjaci strahuju od osvetničkog raspoloženja odlazećeg predsednika

  • 11
Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Malkolm Nensi, bivši oficir američke ratne mornarice, danas publicista i ekspert za islamski ekstremizam, antiterorizam i obaveštajne aktivnosti ocenio je da bi Donald Tramp u narednih 90-ak dana, koliko će još obavljati funkciju predsednika, mogao da napravi "pustoš" i veliku štetu ukoliko bude osvetnički nastrojen.

- Nije isključeno da ćemo biti svedoci najvećeg političkog gneva u istoriji samo ako Tramp bude odlučio da ode uz veliki prasak i ne prizna rezultate izbora. Ko zna šta bi sve mogao da uradi jedan autokrata sateran uz ivicu političke provalije. Nema sumnje da će sve pokušati da bi iznudio pomilovanje za samog sebe i očekuje da će mu Vrhovni sud čuvati leđa. On je uveren da je američki pravosudni sistem njegovo vlasništvo. Samoodržanje će mu biti najvažnije - predočio je Nensi u razgovoru sa novinarom londonskog Gardijana, prenosi Tanjug.

Njegove sumnje i strahovanja utemeljeni su, kako sam kaže, na Trampovim dosadašnjim aktivnostima: nije se adekvatno angažovao da spreči širenje epidemije, izložen je sve većim pritiscima pravosuđa i u finansijskim je poteškoćama.

Iako je moguće da Tramp potpiše niz izvršnih odluka da bi nastavio da ukida ekološke i industrijske propise i drugi uticajni analitičari su uvereni da će poraženog Trampa politika manje zanimati, a da će više biti fokusiran na sebe.

Glavna briga svih je mogućnost izbijanja građanskih nemira koje bi mogle da izazovu Trampove pristalice, naoružane parapolicijske grupe, beli suprematisti i drugi radikalno desničarski aktivisti u SAD.

Trampovi saradnici koji su prekršili zakon takođe bi mogli da iskoriste gnev odlazećeg predsednika.

Među njima su, pre svih, bivši direktor Trampove kampanje Pol Manafort, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i milioner Stiv Benon, arhitekta Trampove pobede 2016. godine, koji se trenutno suočava s optužbama za prevaru.

Svi su saglasni da će nadzor Trampovog poslovanja i finansija biti od sada pod budnim okom istražnih organa.

Okružno tužilaštvo Menhetna istražuje Trampa i njegovo poslovno carstvo zbog mogućeg postojanja krivičnog dela prevare s osiguranjem, ali dok je Tramp u Beloj kući i obavlja predsedničku funkciju osujećeni su da preduzmaju konkretne istražne radnje.

Jasno je da će Tramp uskoro izgubiti zaštitu Bila Bara, američkog državnog sekretara za pravosuđe, koga mnogi kritičari u Vašingtonu optužuju da se ponaša kao predsednikov lični avokat, što bi značilo da Tramp ima tek kratak rok da se pripremi za sve pravne konsekvence koje bi mogao da snosi.

Ipak, nisu svi uvereni da će kraj Trampovog mandata biti obeležen nasiljem i neredima na ulicama američkih gradova.

- Trampa će zaustaviti strah od zatvora. Svoje poslednje dane u Beloj kući će provesti pokušavajući da izbegne imidž gubitnika ili amortizuje neuspeh - ocenio je Stjuart Stivens, višegodišnji republikanski savetnik i uticajni vašingtonski insajder.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hm

    8. novembar 2020 | 20:10

    daleko je to od gotovog veliki je on igrac zivi bili pa vidili

  • nikolas

    8. novembar 2020 | 20:06

    UVEK ISTA PROPAGANDA I LAZ ,DEMOKRATA,!!!!!! SAMO ZADNJA 3PREDSEDNIKA DEMOKRATSKA VODILI SU RATOVE SIROM SVETA I POBILI 11 MILIONA CIVILA !!!

  • brkoo

    8. novembar 2020 | 19:50

    Ozezi trampe, ne zali ih😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA