≫ 

Terorista iz Beča kontaktirao sa islamistima u Srbiji, finansirao i imama, a rešetao je "zastavom"

* Bečki terorista je koristio pušku "Zastava M70" * Navodno imao jake odnose sa islamistima u Srbiji i BiH

  • 27
Kujtim Fejzulai napadač Beč Austrija Albanac Foto: Instagram

Austrijska policija objavila je informacije o oružju koje je terorista iz Beča, austrijsko-makedonski državljanin albanskog porekla Kujtim Fejzulaj koristio, a među njima je i puška srpske proizvodnje. Istovremeno, mediji javljaju da je prikupljao sredstva i finansirao imama na Kosovu.

“InDoks” navodi da je Fejzulaj imao kontakt sa najmanje jednom osobom na Kosovu, koja je tražila da kontaktira njegovog rođaka iz “Islamske države” (ISIS) koji je bio u zatvoru na izdržavanju kazne.

Izvori su za “InDoks” otkrili da se Fejzulaj preselio na Kosovo i u Severnu Makedoniju poslednjih godina i da je imao jake odnose sa radikalnim islamistima u BiH i Srbiji.

Iz razgovora sa drugim ekstremistima koji su ga poznavali saznaje se da im je Fejzulaj “dao novac da pošalju imamu” na Kosovu, ali ne otkrivaju kojem imamu.

Kroz razgovor, u koji je “InDoks” imao uvid između dvoje ljudi koji su imali veze sa Kujtimom, vidi se da je on prikupljao sredstva od muslimanskih građana u Austriji za pomoć radikalnim aktivnostima na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Za sada se malo zna o vezama Fejzulaja i da li to ima veze sa ekstremizmom na Kosovu.

Inače, Fejzulaj je došao u centar Beča, sa namerom da ubija, naoružan do zuba. Kod sebe je imao pušku tipa "Zastava M70", poluautomatski pištolj, kao i mačetu.

Austrijska policija je saopštila da se ta puška proizvodi u Srbiji i da je zasnovana na tehnici Kalašnjikova, odnosno AK47, a koristi municiju kalibra 7,62 x 39 mm.

Što se pištolja tiče radi se o tipu "Kolt". Trenutno policija radi na utvrđivanju toga gde je terorista nabavio naoružanje.

Inače, Fejzulaj je tokom leta pokušao u Slovačkoj da kupi municiju, ali u tome nije uspeo, a slovačka bezbednosna služba o tome je obavestila austrijske kolege.

Video: Pucnjava u Beču: Sumnja se da je 7 osoba ubijeno kod sinagoge

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    9. novembar 2020 | 11:02

    Alo bre pa Zastava je to oružje proizvodila gidinama i prodavala na sve četri strane sveta .Ne vidim kakve to veze ima sa Srbijom osim što se to oružje pravilo kod nas ......

  • Očajno pero

    9. novembar 2020 | 12:43

    Zašto se ovi Austrijanci žale nama, a još više me čudi zašto mi to prenosimo u štampi?? Jesu li ti isti Šiptari njihovo čedo? Jesu. Da li ih oni promovišu u svetu i guraju u Interpol? Da. Tražili ste gledaj te. Glasali ste da ih prime u Europol. Kako to da vas nisu ti vaši ljubimci upozorili na te teroriste. Nisu, jer vam i oni isto misle i po KiM nazdravljanje i slave ovu bitangu. Očekujte još takvih incidenata i kako d vas i po Nemačkoj. Tek će da vm odsecaju glae. Mi se sa njima borimo 100 god. Upozoravao vas na to, a vi nas proglašava te genocidnim i lako šum momcima. Želim vam AP Šiptara u sred Austrije.

  • Komšija

    9. novembar 2020 | 11:57

    Ja neznam odakle dolazi tolika inicijativa da sami sebe sotonizujemo. Sam naslov kad se pročita u najmanju ruku ispada da je srbija pobila te ljude? Alo bre, doklee više domaćih izdajnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA