≫ 

Kraj rata u Nagorno-Karabahu? Premijer Jermenije saopštio da je potpisan sporazum sa Azerbejdžanom

- Tekst te izjave je već objavljen i neverovatno je bolan za mene i jermenski narod - kaže Pašijan

  • 9
Nikol Pashinyan Pašinjan Foto: Tanjug/AP

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan objavio je saopštenju u kome se navodi da je sa liderima Rusije i Azerbejdžana potpisao sporazum o prekidu ratnih dejstava u regionu Nagorno-Karabah.

- Zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana potpisao sam izjavu o prekidu sukoba od 01:00 časova u Nagorno-Karabahu. Tekst te izjave je već objavljen i neverovatno je bolan za mene i jermenski narod - napisao je Pašinjan na društvenoj mreži Facebook.

Pašinjan je doneo odluku "posle duboke analize vojne situacije u regionu" i najavio da će se uskoro obratiti javnosti, prenosi Sputnik.

- Ovo nije pobeda, ali nije ni poraz, sve dok sami ne priznamo da smo pobeđeni. Mi nikad nismo mislili o sebi kao o poraženima i to treba da bude početak nove ere našeg nacionalnog jedinstva, obnove. Treba da analiziramo godine naše nezavisnosti, planiramo našu budućnost kako ne bismo ponovili greške iz prošlosti - poručio je Pašinijan.

Sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga besne već nedeljama u regionu Nagorno-Karabah.

Odnosi dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se traži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni.

Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

Video: Prvi snimci haosa u Nagorno-Karabahu: Tenkovska borba Jermenije i Azerbejdžana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    9. novembar 2020 | 23:32

    I opet izginuli ljudi za domovinu i parce zemlje. Za sta?

  • Mixx

    9. novembar 2020 | 23:34

    I? Sto ste ratovali smradovi jedni.. Izginula tolika deca.. Sram vas bilo... Mrš!!!

  • Goran

    9. novembar 2020 | 23:57

    Питање је зашто је Путин дозволио јерменски пораз...Нагорно-Карабах је пресликан тужни крај РСК...опет је дозвољено Ердогану да демонстрира силу, зашто???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA