≫ 

U Brazilu prekinuto ispitivanje kineske vakcine protiv korone: Umro jedan od dobrovoljaca?

CNN Brasil prenosi da je razlog za to je "teški incident" u kojem je učestvovao jedan od dobrovoljaca

  • 0
Vakcina protiv korona virusa Sinovac Brazil kineska vakcina Foto: Tanjug/AP

Brazilska agencija za nadzor zdravlja Anvisa obustavila je treću fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv korona virusa razvijene u Kini.

Prema izvorima koje navodi CNN-ov informativni partner CNN Brasil, razlog za to je "teški incident" u kojem je učestvovao jedan od dobrovoljaca.

Treća faza ispitivanja vakcine CoronaVac započela je u Sao Paulu krajem jula. Razvila ju je kineska farmaceutska firma Sinovac Biotech, a sarađuju s brazilskim institutom Butanan.

CNN Brasil piše kako su studije obustavljene zbog pojave ozbiljnih posledica na štetu jednog od dobrovoljaca u Brazilu. Zbog propisa o privatnosti nije pruženo više detalja.

Međutim, Dima Covas, čelnik Butanana, rekao je lokalnim medijima da je obustava povezana sa smrću jednog od volontera. Međutim, insistira kako smrt nije povezana s vakcinom, javlja Reuters.

Pauza u testiranju označava potencijalni zastoj za jednog od vodećih kineskih kandidata za vakcinu, a dolazi tek jedan dan nakon što je američki proizvođač lekova Pfizer javio kako su rani podaci kod njihove vakcine pokazali više od 90 posto efikasnosti.

U istraživanju učestvovalo preko 9 .000 dobrovoljaca

U saopštenju agencije Anvisa navodi se kako se slučaj zbog kojeg je prekinuta studija dogodio 29. oktobra, a prekid kliničke studije uveden je kako bi se procenili do sada uočeni podaci i potencijalni rizici te korist od nastavka studije, prenosi Index.hr.

Testiranje je u Brazilu počelo krajem jula, a u istraživanju je učestvovalo više od 9.000 volontera iz pet brazilskih saveznih država i glavnog grada.

Institut Butanan održaće konferenciju za novinare danas ujutro po lokalnom vremenu. To znači da se konferencija u našoj vremenskoj zoni ne očekuje pre podneva.

Video: Vučić: Šoping mol će se puniti najviše u martu, kada dođe vakcina i prođe korona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA