≫ 

Žena koja stoji iza najvećeg iznenađenja na američkim izborima: Bajden joj duguje veliku zahvalnost

Put Džoa Bajdena do Bele kuće uveliko je zavisio od podrške Afroamerikanaca

  • 0
Stacey Abrams  Stejsi Ejbrams Foto: Tanjug/AP

Kamala Haris ući će u istoriju nakon što u januaru postane potpredsednica SAD-a, ali jedna druga crnkinja, Stejsi Ejbrams, odigrala je jednu od ključnih uloga na putu Džoa Bajdena do Bele kuće.

Dok je slavila izbornu pobedu uz Bajdena, prva crnkinja i žena azijskog porekla koja će postati potpredsednica SAD-a pobrinula se da istakne grupu koja je odradila ogroman posao u kampanji - pripadnicima manjina.

Senatorka Haris istakla je da su žene iz manjinskih grupa, posebno crnkinje, "prečesto zanemarene, ali i da tako često dokazuju da su okosnica naše demokratije".

U svom domu, nedaleko od Atlante, članovi porodice Hunt plakali su dok su gledali govor buduće potpredsednice Haris.

- Džordžija je plava sad, što je velika promena za stanovnike, posebno crnce koji ovde žive - kaže 27-godišnja Kristin Hunt.

- To je najviše zasluga Stejsi Ejbrams i mnogih drugih crnkinja koje su na terenu registrovale ljude za glasanje dokazujući zašto je naš glas bitan - kaže Kristin.

Podrška Afroamerikanaca

Put Džoa Bajdena do Bele kuće uveliko je zavisio od podrške Afroamerikanaca. Crni glasači doneli su mu pobedu na unutarstranačkim izborima u Južnoj Karolini, što mu je dalo zamah da osvoji nominaciju.

Nastaviće da pobeđuje u Pensilvaniji - i na kraju na izborima - dobrim delom zahvaljujući ogromnoj podršci crnih glasača u gradovima poput Filadelfije i Pitsburga.

Gotovo devet od 10 glasača crnaca podržalo je demokratu, prema izlaznim anketama, iako je Donald Tramp povećao svoj udeo u odnosu na 2016. godinu.

Ali, kada pitate ljude koji žive u spomenutim gradovima ko je zaista pomogao Bajdenu na pobedničkom putu, mnogi od njih će priznanje pripisati crnkinjama u njihovim zajednicama, prenosi Jutarnji.hr.

Žene poput Krušander Skot, organizatorke u Džeksonvilu na Floridi, koja je primala pretnje i kojoj je dodeljena fizička zaštita poslednjih nedelja kampanje dok je radila na tome da motiviše glasače da izađu na izbore.

Ili Britani Smols, aktivistkinje za glasačka prava u Filadelfiji koja je rekla da je svoj život posvetila obrazovanju i osnaživanju birača u svom susedstvu jer zna da su njihovi glasovi važni.

Ejbrams vs. Kent

A u Džordžiji je pohvala Stejsi Ejbrams gotovo univerzalna među demokratama. Linda Grant, koja je na ovim izborima delovala kao nadzornica anketa za svoju stranku, rekla je da je ime Stejsi Ejbrams zapravo personifikacija za pojam "obaviti posao".

No, ne tako davno, demokrate u Džordžiji nadali su se da će Ejbrams oslovljavati drugom titulom - guvernerka. Pre dve godine ušla je u istoriju kao prva Afroamerikanka koja je zaradila nominaciju za mesto guvernerke u SAD-u. Njen republikanski protivnik u Džordžiji bio je državni advokat Brajan Kemp.

Stacey Abrams  Stejsi Ejbrams Foto: Tanjug/AP

Tokom svojih šest godina mandata Kemp je otkazao biračku registraciju za više od milion stanovnika Džordžije zbog neaktivnosti ili greške. No, ono što je njegova kancelarija videla kao vođenje evidencije o glasanju, drugi su, poput Ejbrams, proglasili lišavanjem prava glasa.

Kemp je za nekih 50-ak hiljada glasova pobedio na izborima za guvernera, a Stejsi je u prvom govoru nakon poraza najavila pokretanje nove akcije usmerene na sprečavanje "čistki" birača za koje je verovala da direktno utiču na ishod izbora.

Dve godine kasnije, uoči predsedničkih izbora, Ejbrams i mreža organizacija registrovali su više od 800.000 birača samo u Džordžiji. Iako će se glasovi u toj saveznoj državi ponovo brojati, Ejbrams i njena vojska volontera naširoko su hvaljeni jer su pomogli demokratama da prvi put nakon više od dve decenije drže vođstvo na predsedničkim izborima u Džordžiji.

U januaru bi ti isti glasači mogli da se pokažu ključnim jer će odlučivati o dva senatorska mesta za Džordžiju i vrlo bi se lako moglo dogoditi da će odlučivati o tome koja će stranka imati kontrolu nad Senatom. Ako demokrate iz Džordžije dostave Bajdenu novu pobedu, izabrani predsednik dugovaće Stejsi Ejbrams veliku zahvalnost.

Video: Kemale Haris: Trudiću se da budem potpredsednik kakav je Džo bio predsedniku Obami

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA