≫ 

Tvrdio da je doktor, pa lemilicom izvršio obrezivanje 9 dečaka u Švedskoj: Žrtve se žalile na bol

Staratelji dečaka su navodnog doktora kontaktirali preko škole za muslimane, koja je nakon toga zatvorena, a istražitelji su pronašli veze između uprave škole i ekstremističke mreže koja deluje u Sederhamnu

  • 1
LEmilica, decak

Foto: Shutterstock, Pixabay

Muškarac iz Sirije, koji je tvrdio da je doktor i uradio je obrezivanje devetorice dečaka u Švedskoj koristeći lemilicu, osuđen je na uslovnu kaznu, društveno-koristan rad i novčanu kaznu od 10.000 dolara.

Stanovnik grada Jevle, za kog se kaže da imao oko 30 godina, optužen je za napad, nanošenje telesnih povreda i kršenje švedskog zakona o obrezivanju, izvestili su lokalni mediji, a preneo RT.

Na sudu je rečeno kako su se neke od žrtava žalile da im je bilo bolno da hodaju nakon onoga što im je uradio.

Tužioci su tražili da bude osuđen na dve godine, međutim sud je rekao da se po nekim tačkama optužbe ne mogu dokazati jer nije utvrđena veza između procedure i simptoma koje su dečaci doživeli.

Da se ​​sud odlučio za zatvorsku kaznu, okrivljeni je mogao da dobije osam meseci iza rešetaka. Umesto toga, osuđen je na uslovnu kaznu i 180 sati društveno-korisnog rada. Takođe će morati da plati novčanu kaznu od 10.000 dolara.

Svi slučajevi obrezivanja dogodili su se između aprila i maja 2018. godine u Jevlu i susednom Sederhamnu.

Staratelji devet dečaka navodno su kontaktirali muškarca, koji je državljanin Sirije, preko preko predškolske ustanove "Bilaal" za muslimane i platili mu oko 230 dolara za njegove usluge.

Muškarac je tvrdio da se školovao za doktora u Siriji, međutim istražitelji koji su ispitivali njegov rad rekli su na sudu da sumnjaju u njegove kvalifikacije. Optuženi nije imao licencu za obavljanje posla u Švedskoj i nije mogao legalno da koristi lemilicu za medicinski zahvat.

Policiju je na mogući zločin upozorila apoteka u Sederhamnu, kada je osoblje postalo sumnjičavo zbog kupovine velike količine anestetika i gaze za rane.

Škola je zatvorena u decembru prošle godine nakon što nije odgovorila na preporuke švedskog zakona o obrazovanju.

Prema lokalnim medijima, opštinska vlast je takođe pronašla veze između uprave škole i ekstremističke mreže koja deluje u Sederhamnu.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    18. novembar 2020 | 02:23

    Koji kreten, i nije dobio zatvora? A kriva je i Švedska što ne pokriva profilakso obrezivanje u državnim bolnicama. Obrezivanje treba vršiti isključivo pedijatar, urolog ili mohel.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA