≫ 

Trampovo "nasleđe" će uticati na Bajdenovu vladavinu, a evo i kako

Bivši kineski diplomata He Jafeji upozorava da ne treba praviti euforiju zbog smene na čelu Amerike

  • 0
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Saga u vezi sa predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim državama i dalje traje, pošto aktuelni predsednik Donald Tramp odbija da prizna poraz od Džoa Bajdena, smatrajući da je bilo “lažnih glasova”.

I dok neke strane zemlje čestitaju Bajdenu na pobedi, neki i dalje “ćute”. Kina, jedna od velikih rivala Amerike u geopolitškom, vojnom i ekonomskom smislu, oglasila se konačno u petak i čestitala Bajdenu na pobedi. Iako je zvanični Peking imao brojne sukobe sa Trampom, bivši kineski diplomata He Jafeji upozorava da ne treba praviti euforiju zbog smene na čelu Amerike.

Kao razlog tome, on ističe da je to usled načina na koji Vašington posmatra Kinu, kao i dubokih socijalnih podela u Americi.

Međutim, Jafej smatra da postoji šansa da se razvije saradnja dve sile na duže staze, uprkos velikim razlikama.

“Trampova socijalna baza”

- Multilateralizam je u velikoj meri neophodan u ovom kritičnom trenutku. Za Kinu, SAD i EU, svi mi bi trebalo da dobro razmislimo ko smo i koje uloge možemo da imamo u budućnosti. Trebalo bi da počnemo odmah. Odsustvo akcije po tom pitanju je ravno samoubistvu - kazao je Jafej na vebinaru.

On je dodao da je očekivao da će se unaprediti odnosi Evrope i SAD, ali će spoljna politika i dalje biti pod uticajem dubokih socijalnih podela koje su se produbile tokom Trampove vladavine.

- Moramo da razumemo da ono šta je Tramp uradio u protekle četiri godine uživa veliku socijalnu podršku u Americi, a te stvari se “hrane” populizmom, anti-globalizmom i uskim nacionalizom. Tramp je osvojio preko 70 miliona glasova u zemlji, tako da je ta socijalna baza vrlo prisutna. To će nastaviti da utiče na američku spoljnu poliku - ističe ovaj nekadašnji diplomata.

Mogući “restart”

Jafej, opet, smatra da bi Kina i SAD mogle da ponovo pokrenu dijalog u vezi sa brojnim pitanjima, kao što su finansije, sajber prostor, javno zdravlje, reforma Svetske trgovinske organizacije kao i rešavanje tenzija u Južnom kineskom moru.

On je istakao da je Kina spremna da u potpunosti sarađuje sa Evropskom unijom kako bi promovisala ekonomski razvoj i kulturnu razmenu, ali i rešavala svetska pitanja kao što su povećanje nuklearne aktivnosti i klimatske promene.

Nemački diplomata i predsednik Minhenske bezbedonosne konferencije, Volfgang Išinger, slaže se sa procenom kineskog kolege, istakavši da pozdravlja Bajdenovu pobedu, ali smatra da mora da se izbegne euforija zbog Trampovog poraza.

- Ne možemo da očekujemo da Džo Bajden ima blaži stav prema Kini. Američki Kongres nije bio prijateljski nastrojen prema Kini - kazao je Išingen, a prenosi South China Morning Post.

Išinger, koji je bio nemački ambasador u SAD i učestovovao u pregovorima u Dejtonu 1995. godine, očekuje da će Bajdenova administracija imati “kooperativniji pristup”, ali upozorava da “problemi neće automatski nestati”.

Video: To pitajte Kinu: Tramp pobesneo na novinarku zbog pitanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA