≫ 

Rusi izgradili repliku zatvorskog kampa za decu: Služiće da mališane uči patriotizmu

Mladi posetioci će učestvovati u "vojno-patriotskim igrama" i "lekcijama hrabrosti" u okviru atrakcije "Patriotski vikend"

  • 2
Rusija kamp Printscreen/Youtube/Vesti Karelia

Ruska neprofitna organzacija izgradila je repliku zatvorskog logora iz Drugog svetskog rata kroz predsedničku pomoć za patriotsko obrazovanje dece, javljaju lokalni mediji sa severa Rusije.

Kada se u decembru otvori ovaj kampa, u republici Karelija na finskoj granici, školarci će moći da lutaju stražarskim kulama, barakama i prostorom ograđenim bodljikavim žicama koje je finska vojska postavila za sovjetske civile koji su bežali sa linija fronta, prenosi "The Moscow Times".

- Nadamo se da ćemo ovde videti nekadašnje mlade zatvorenike - rekla je Natalija Abramova, koja je na čelu nevladine organizacije za decu sa invaliditetom koja je podigla kamp.

- Oni će moći da podele svoja sećanja sa decom - rekl je ona za tamošnje medije.

Kamp se nalazi u selu 700 kilometara severno od Moskve.

Abramova dodaje da će mladi posetioci učestvovati u "vojno-patriotskim igrama" i "lekcijama hrabrosti" u okviru atrakcije "Patriotski vikend".

NVO je dobila predsedničku donaciju u iznosu od 36.000 dolara za otvaranje kampa, koji je poslužio kao set za film iz 2019. godine o deci koja su se nalazila u kampovima.

Istoričari navode da je oko 4.000 sovjetskih civila, uključujući decu, žene i starce, stradalo u nekoliko kampova koje je Finska otvorila između 1941. i 1944. godine.

Lažni kamp Karelije najnoviji je primer savremenih napora Rusije da preda sovjetsku i ratnu istoriju sledećoj generciji.

Predsednik Vladimir Putin dugo je promovisao patriotizam kao jedinu nacionalnu ideju Rusije i osnoao je vojno-patriotski omladinski pokret 2015. godine. Dodao je patriotizam i ratnu istoriju u školski program ranije ove godine.

Istoričari koji se protive ovom projektu rekli su za Radio Slovodna Evropa da vlasti vode "agresivnu, militarističku politiku sećanja".

- Rat nije dečja predstava, već vrlo ozbiljna stvar - rekao je Mihail Goldenberg, direktor Nacionalnog muzeja Karelija.

Video: Mesto u kom je Gavrilo Princip umro u mukama: Mračni hodnici Terezina uteruju strah u kosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    14. novembar 2020 | 10:33

    RUSKA DECA I NAROD MORAJU DA SE UCE VOJNIM VESTINAMA ZBOG AGRESIVNOSTI NATO ZLOTVORA KOJI SU SVE BLIZI RUSKIM GRANICAMA I SPREMAJU SE ZA NAPAD NA RUSIJU I KINU !!!

  • Срб

    14. novembar 2020 | 10:26

    Господине голдеберг ваше презиме мени све говори Требало би све жртве заборавити и деци предочити да рата није ни било да само постоји геј парада ноћ вештица црни петак и корона као највећа тековина модерне историје

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA